Онлайн TV FM радіо FM пауза

Життя після смерті стародавніх мая. Відео

Світ

Стародавні мая намагалися зберегти тіла померлих для потойбіччя. Світло на похоронні ритуали пролили розкопки в стародавньому місті Тоніна. Це була столиця царства, яке існувало на південному сході сучасної Мексики.

Два роки тому глибоко під руїнами археологи знайшли склеп. Його побудували між VII та VIII століттями нашої ери. Там збереглося 400 посудин із людським попелом, змішаним із каучуком та коренями. Так мая, подібно до стародавніх єгиптян, намагалися зберегти останки померлих, щоб ті могли жити після смерті.

Для поважних осіб застосовували ще один особливий спосіб поховання.

Історію міста Тоніна ще погано вивчено. На його території збереглося кілька пірамід. Найвища сягає 76 метрів. Тут є скульптури, стели та інші твори мистецтва. Також збереглося два поля для гри в м’яч. Найбільше — площею 75 на 30 метрів.

Цікаві й правила мезоамериканської гри в м’яч. Хоча достеменно вони невідомі. Уважають, що по м’ячу били стегнами. Іноді було дозволено використовувати лікті, біти та каміння. М’ячі зазвичай робили з суцільного шматка гуми. Важили вони чотири кілограми.

Знахідка в Тоніні допоможе ліпше зрозуміти культуру мая.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua