Онлайн TV FM радіо FM пауза

Весілля у Галичнику — спадщина ЮНЕСКО в Північній Македонії

Світ

Щолипня сотні туристів збираються у віддаленому гірському селі Північної Македонії. Весілля в Галичнику – візитна картка Балкан. Цей звичай захищає ЮНЕСКО. Одруження проводять у Петрів день.

Весілля справжнє. Але хоча б один із молодят має бути родом із Галичника. Нареченого за традицією голить боярин. Наречена кидає перший погляд на судженого скрізь обручку. Це означає, що дівчина обирає його на все життя. «Бачу тебе крізь обручку й проникаю у твоє серце», — мовиться в місцевій приказці.

Молоді прибувають на церемонію верхи. Але спершу намір нареченої випробовує боярин. За два дні майбутня сім’я проходить 30 давніх обрядів, які супроводжує гра на традиційних інструментах.

Час танців. Спершу жінки виконують танець нареченої. Потім чоловіки, одягнені у вовняні костюми та шапки, ніби на зло липневій спеці, виконують тешкото — так званий важкий танець. Він символізує труднощі, з якими стикаються молоді сім’ї.

У давнину чоловікам доводилося надовго виїжджати із села. Майстерні муляри, теслярі та художники — вони працювали на сезонних роботах за кордоном. Так Галичник став одним із найбільших та заможних сіл Північної Македонії.

Завершує офіційну церемонію вінчання в церкві.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua