Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Уганді фермери переходять на вирощування бамбука. Відео

Світ

В Уганді багато фермерів переходить на вирощування бамбука. Він росте швидше за евкаліпт і невибагливий. Влада країни вважає, що ця галузь сільського господарства має великий потенціал.

Бамбук можна використовувати як паливо, що зменшить вирубування лісів. Також із нього можна робити предмети інтер’єру.

«Ми випускаємо мало виробів — не так багато, як треба було б. Робимо столи, стільці, а ще ручки з тих частин бамбука, які зазвичай не використовують. Робимо чашки, кубки та скульптури», – зазначає Тага Нувагаба, власник фабрики.

Бамбук — одна з рослин, що найбільш швидко ростуть. За добу може вирости на 75 сантиметрів. До того ж він досить невибагливий, зокрема до ґрунту.

Багато фермерів в Уганді відмовляються від евкаліпта на користь бамбука. Кажуть, що дохід можна отримувати вже через три роки після висадження, а плантація слугуватиме щонайменше 50 років.

«Наші діти, онуки та правнуки зароблятимуть на цьому бамбуку. Тому ми перестали садити евкаліпт і перейшли на бамбук», – пояснює Джозеф Катумба, фермер.

В Уганді з’явилися й розсадники бамбука. Рослини купують фермери. Тут продають усілякі види, завезені з Азії.

«У нас тут переважно бамбук, до того ж кількох видів. Кожен має історію, родовід, свою назву та різне призначення. Наприклад, у тому кутку росте гігантський бамбук. Він поширений в Азії. А в цьому кутку — інший бамбук, який поширений в Індії. Один з Індії, а інший із Китаю», – каже Стів Тусіїме, власник розсадника бамбука.

Одне бамбукове стебло коштує трохи менше ніж долар. Тому фермерам потрібно вирощувати багато бамбука, щоб заробити достатньо.

Влада Уганди хоче, щоб до 2029 року бамбукові плантації в країні охоплювали територію в 300 000 гектарів. Поки що їх площа не перевищує 500 гектарів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua