Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води. Відео

Світ

Новий спосіб перемогти цвітіння води вигадали в Австралії. Науковці створили спеціальну глину, яка поглинає надлишок фосфору, через який прискорюється розмноження фітопланктону. Зараз дослідники тестують новий метод, розпорошуючи розведену глину по воді, що цвіте.

«Ми розбризкуємо глину по воді максимально рівномірно, щоби було схоже на дощ. Глина осідає на дно й забирає із собою фосфат, без якого водорості не виживуть», – каже Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника.

Вода цвіте через надмірне використання мінеральних добрив, переважно фосфатних. Разом зі стічними та ґрунтовими водами вони потрапляють у річки, озера та моря. Це прискорює ріст водоростей. Через це живим організмам у воді бракує світла та кисню.

«У воді виникає нестача кисню, через що може загинути риба», – зазначає Свенья Туліпані, працівниця департаменту водних ресурсів.

Дослідники провели експеримент у річках поруч із містом Перт.

«Уміст фосфору зменшився на 95 %. Це дивовижно», – наголошує Раян Кем, працівник департаменту водних ресурсів.

«Ми зробили це в різних річках на південному заході. І в деяких за два дні вода стала прозорою», – пояснює Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника.

Тепер глиняний розчин розбризкують в озері. Дослідження допоможуть визначити точне дозування глини. Якщо науковці підтвердять, що новий спосіб дієвий, його, можливо, застосовуватимуть у всій Австралії.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua