Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Австралії чагарники допоможуть отримувати електроенергію. Відео

Світ

Австралійський фермер Ендрю Мозлі багато років бореться з чагарником, що розростається на його полях. Чоловік розводить худобу в Новому Південному Уельсі біля міста Кобар. Йому головне, щоб росла трава.

«Цей чагарник викорчовують за допомогою техніки. Потім усе складають у купи та спалюють», – наголошує Ендрю Мозлі, фермер.

А тепер місцеві фермери матимуть змогу на бур’янах заробляти. Купувати їх готова компанія, яка планує отримувати електроенергію з біопалива. Для цього вона переобладнає колишню вугільну електростанцію, що закрилася десять років тому. Частково її вже модернізували.

«Станція працює цілодобово. Тут виробляється електрика з вітрової та сонячної енергії. Також є акумулятори. І це забезпечує енергетичну безпеку Австралії», – розповідає Річард Пул, директор компанії.

Власники електростанції кажуть, що вона буде цілком екологічною. Проте деякі природозахисники налаштовані скептично.

«Спільноту дуже непокоїть цей проєкт. Переважно це пов’язано з вирубуванням рослинності та наслідком для місцевої природи», – зазначає Джекі Мамфорд, голова Ради з охорони природи Нового Південного Уельсу.

Упродовж 15 років в Австралії закриватимуть усі вугільні електростанції. Через це електроенергії може почати бракувати вже наступного року. Деякі компанії мають надію компенсувати дефіцит за допомогою біоенергетики. Але експерти вважають, що вона не відіграє великої ролі.

«Збирання біомаси та централізоване виробництво потребує великих витрат», – пояснює Джесіка Аллен, інженер-електрохімік.

Утім, колишню вугільну електростанцію все одно переобладнають. На це піде понад 50 мільйонів доларів США. Біомасу поки що купують у фермерів. Потім рослинність вирощуватимуть на території електростанції.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua