Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Аргентині розробили замінники дерев для міських зон. Відео

Світ

Аргентинські науковці розробили замінники дерев. Це фотобіореактори, які можуть видаляти з повітря вуглекислий газ та виробляти кисень. Аргентинські науковці створили його спеціально для жвавих міських зон.

Назвали Y-ALGAE. Науковці кажуть, що він у 10–50 разів ефективніший ніж дерева.

Два прототипи фотобіореактора вже працюють у Буенос-Айресі. Один — на сервісній станції національної нафтової компанії YPF, а другий — на промисловому підприємстві, що в околиці міста.

«Щоб розрахувати кількість виловленого вуглекислого газу, треба виміряти обсяг біомаси, що виробляється наприкінці циклу. За рік один пристрій зможе виловлювати близько пів тонни CO₂», – розповідає Сара Медіна, координаторка місії YPF з довкілля.

Активний компонент фотобіореактора — певні мікроводорості. Ці мікроскопічні організми використовують енергію сонячного світла й за допомогою фотосинтезу перетворюють вуглекислий газ на кисень та біомасу.

Біомасу потім можна використовувати для виробництва добрив, біопального та бетонних конструкцій.

«Їх встановлюватимуть у міському середовищі, у повністю заасфальтованих місцях, змінених людською діяльністю, де неможливо посадити дерево. Ми завжди кажемо, що садимо дерево там, де можна посадити дерево, а там, де це неможливо, ми маємо такий варіант», – пояснює Марія Елена Онето, голова місії YPF з довкілля.

Останніми роками ця технологія набуває дедалі більшого значення в усьому світі. Проте в Аргентині це перший такий проєкт.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua