Онлайн TV FM радіо FM пауза

Уперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи. Відео

Світ

Нова виставка в Мілані вперше більш ніж за 450 років з’єднала вісім уцілілих панелей вівтаря роботи майстра раннього італійського Відродження. Є надія, що об’єднання картин П’єро делла Франчески може допомогти знайти інші частини роботи, яких не вистачає.

«Архангел Михаїл» — шедевр епохи раннього італійського Відродження, який написав П’єро делла Франческа. Це одна з восьми панелей вівтаря XV століття, які надала Національна галерея в Лондоні.

Самітники-августинці замовили вівтар у 1454 році. Він пробув у церкві менш як 100 років. Потім його розібрали та перенесли до іншої церкви, бо такі зображення вийшли з моди. Спочатку робота складалася з 30 частин. До наших днів збереглося вісім. Вони розкидані по п’ятьох музеях Європи та США.

Раніше вже намагалися зібрати вцілілі панелі на одній виставці. Одному музею в США десять років тому вдалося дістати шість. Тепер усі вісім панелей показали на новій виставці в Мілані, уперше за 450 років.

«Чудово, коли виставка може об’єднати фрагменти та шматочки того, що колись було єдиним цілим. У роботах проглядається монументальність та урочистість стилю П’єро делла Франчески», – розповідає Махтельт Брюгген Ісраельс, співкуратор виставки.

Чотири великі панелі із зображенням святих розташовані обабіч порожньої стіни, де має бути центральна панель. Її вже багато століть уважають утраченою. Жодних ескізів чи записів про неї не збереглося.

Нові дані, зібрані під час наукових досліджень, указують на те, що на відсутній центральній панелі було зображено коронацію Богородиці, а не Богоматір із Немовлям на троні, як тривалий час уважали раніше.

Інфрачервоні та стереомікроскопічні дослідження виявили на панелі сліди двох крил, які мали обрамляти центральну частину. Куратори сподіваються, що виставка допоможе знайти відсутні елементи вівтарного зображення. Експозицію в Мілані можна оглянути до 24 червня.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua