Онлайн TV FM радіо FM пауза

Унікальну колекцію монет данського магната Ларса Еміля Брууна можуть продати. Відео

screenshot 3 2 - Унікальну колекцію монет данського магната Ларса Еміля Брууна можуть продати. Відео - rai.ua Світ

Величезна колекція монет данського магната Ларса Еміля Брууна надійде у продаж — через сто років по його смерті. Торги стартують восени. Експерти вважають, що за всю колекцію можуть заплатити до 72 мільйонів доларів.

Колекцію монет у Данії збирав відомий магнат Ларс Еміль Бруун. Згідно з його заповітом, 20 тисяч монет після його смерті мали зберігатися під замком 100 років. Тільки потім їх можна було продати. Й ось цей час настав.

Бруун народився 1852 року. Монети почав колекціонувати ще за малих літ. А статки збив на пакуванні та гуртовому продажу масла.

Паралельно він відвідував аукціони й зібрав велику колекцію монет, медалей, жетонів та банкнот із Данії, Норвегії та Швеції.

Помер він у 1923 році у віці 71 року. Тепер же, через понад 100 років по його смерті, один нью-йоркський аукціонний будинок рідкісних монет почне виставляти колекцію на аукціони. Торги стартують восени. Їх заплановано кілька.

«Бруун належав до класу та покоління колекціонерів монет. Вони купували окремі монети. Могли піти на аукціон і купити монету чи кілька монет зі значної колекції. Але він також скуповував цілі колекції в колекціонерів», – зазначає Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку.

Дуже вражений руйнуваннями після Першої світової війни, Бруун хотів, щоб колекція стала резервом для Данії в разі нової війни.

«Він сказав: “А що якщо данська національна колекція згорить, або її розграбують? Що буде? Тож я лишу свою колекцію як резерв. Моя колекція стане подарунком данській державі”», – пояснює Вікен Егпарян, представник аукціонного будинку.

На своєму сайті аукціонний будинок називає її «найціннішою колекцією монет, що коли-небудь надходили на ринок».

Як оцінюють експерти, деякі лоти можна буде продати лише за 50 доларів, а інші коштуватимуть понад мільйон. Очікують, що за всі монети заплатять до 72 мільйонів доларів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua