Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати рак. Відео

Світ

У Німеччині розробили першого мікробота, який може переміщатися серед клітин й окремих з них цілеспрямовано стимулювати. Технологію в майбутньому зможуть використовувати, щоб лікувати рак та інші захворювання.

Дослідники з Мюнхенського технічного університету кажуть, що така технологія — перша такого роду. Потенційно вона може відчинити двері для нових методів лікування раку та інших захворювань.

«Ми використовуємо цих мікроботів для створення тканин організму в синтетичних умовах. І весь сенс цього полягає в тому, щоб у майбутньому відновлювати пошкоджені тканини або органи в тілі пацієнта. Це схоже на виробництво автомобілів на роботизованому заводі», – пояснює Берна Озкале Едельманн, дослідниця.

Крихітних роботів виготовлено з морських водоростей. Команда знайшла спосіб, як виробляти їх мільйонами за лічені хвилини.

Завширшки вони приблизно з половину людської волосини. Вони такі ж м’які, як людські клітини, і ними можна керувати без дротів.

«Усередині роботів є наночастинки золота. А за допомогою лазера, який бачимо тут, ми можемо нагрівати певні ділянки робота. Потім, коли направимо лазер у бік робота, ми побачимо, що він починає рухатися. Далі ми можемо перемістити його між клітинами до інших місць, а потім подивитися на клітини з різних боків», – розповідає Філіпп Гардер, аспірант, що працює над проєктом.

Мікроботи наразі не готові допомагати хворим на рак. Але технологію планують розвивати. Дослідники кажуть, що чим більше вони дізнаються про клітини, тим ліпшими будуть методи лікування.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua