Онлайн TV FM радіо FM пауза

Нескінченне джерело тепла: у США почали встановлювати геотермальні теплові насоси

Світ

На приватній території в американському Кортленді бурять глибокі свердловини для гнучких труб. Із них складається геотермальний тепловий насос. Пристрій замовив власник житлового будинку Правін Куніїл. Він коштуватиме 30 тисяч доларів, але дасть змогу в майбутньому економити багато грошей. Правін каже, що першим у місті вирішив випробувати інноваційну технологію.

«Ніхто з наших сусідів чи друзів не встановлював такої системи. Тому вони спостерігають за нами й чекають на результати».

Труби насоса йдуть у землю на глибину понад шість метрів. Температура там стабільна. У цій місцевості завжди тримається на рівні 13 градусів Цельсія. Фахівці називають ґрунт нескінченним джерелом тепла та прохолоди.

«Узимку земля набагато тепліша за холодне повітря. Ми пробурили свердловину. Нею вода спускається вниз, поглинає тепло із землі й надходить у тепловий насос».

Потім вода підігрівається до 50 градусів. Водночас енергії витрачається менше, ніж у звичайних системах, бо вода в нагрівач надходить уже тепла. Улітку система допомагає охолоджувати воду. З геотермальним тепловим насосом витрати на обігрів та охолодження води не перевищують тисячі доларів на рік. З традиційними системами вони сягають чотирьох-п’яти тисяч.

Влада Штатів та комунальні господарства відшкодовують домовласникам частину витрат на встановлення геотермального теплового насоса. Це дає змогу заощадити ще від півтори до п’яти тисяч доларів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua