Онлайн TV FM радіо FM пауза

Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу. Відео

screenshot 65 - Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу. Відео - rai.ua Світ

Штат Нью-Джерсі в США хоче здобути славу виробника кленового сиропу. Нині центром вирощування кленів корисних сортів уважають Вермонт. Водночас сироп у Нью-Джерсі хочуть виготовляти з червоних кленів.

У ньому цукру вдвічі менше, ніж у тому, що добувають у Вермонті, відомому кленовим сиропом. Стоктонський університет отримав на цей проєкт грант — мільйон доларів.

«Звісно, кленовий сироп на півдні Нью-Джерсі продавати складно. На півночі штату ростуть цукрові клени, що робить виробництво реальнішим», – каже Джудіт Фогель, директор проєкту.

Для порівняння, у соку цукрового клена міститься близько 2 % цукру, а в соку червоного клена — близько 1 %. Тобто для виготовлення літра сиропу з першого клена треба коло 40 літрів соку. А якщо це червоні клени, то на літр сиропу піде майже 60 літрів соку.

Ще одна перешкода — клімат півдня Нью-Джерсі. Він переважно тепліший, ніж у Новій Англії. Це впливає на те, коли та як тече сік.

У Стоктоні сезон зазвичай відкривають у другому тижні січня. У деревах просвердлюють крихітні отвори та вставляють металеві крани.

Система шлангів з вакуумним приводом допомагає перекачувати сік у відра вдвічі швидше, ніж природним способом. Сік, що виходить прямо з дерева, на смак як вода. Тільки коли його готують у дров’яній печі, уміст цукру різко зростає, а колір стає коричневим.

«Тут, на півдні Нью-Джерсі, ми отримуємо темніший сироп. Думаю, що в ньому більше кленового смаку. А ще ми варимо його на дров’яній печі, тому він пахне димом», – зазначає Раян Хегарті, помічник директора проєкту.

Університет також створює із сиропу нові заправки для салатів і соуси-барбекю.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua