Онлайн TV FM радіо FM пауза

Православні монастирі для сербів залишаються важливим культурним магнітом. Відео

Світ

Для багатьох сербів довга і складна історія православного монастиря Баньська — відображення їхньої історії в Косові. Його збудували в 1313 році. Під час завоювання Балкан турками-османами він неодноразово зазнавав набігів. Якийсь час навіть був мечеттю.

На рубежі XX сторіччя монастир лежав у руїнах. А в 90-х роках знову перетворився на важливий археологічний об’єкт. Його взяла під охорону держава.

У той час Сербія була однією із шести республік Югославії, а Косово, де переважало албанське населення, було її автономною північною провінцією.

Потім Косово відокремилося. Його незалежність визнало понад 100 країн, але не Сербія. Тисячі сербів, які залишилися на косовській території, як і раніше, уважають ці землі своїм національним центром, бо православних монастирів тут сотні.

Серби мешкають здебільшого на півночі Косова. І чимало з них звертається до церкви. А вона відкрито каже, що їм не варто виїжджати, і що косовська територія, як і раніше, належить Сербії.

Керівництво ЄС каже, що якщо Косово й Сербія хочуть наблизитися до членства в блоці, то їм треба нормалізувати відносини.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua