Онлайн TV FM радіо FM пауза

Польща готується до зростання безробіття (Вголос)

Піку безробіття у зв’язку із карантином через епідемію корона вірусу, у Польщі очікують у травні. Про це повідомляє Вголос з посиланням на газету «Rzeczpospolita». За попередніми і приблизними підрахунками стосовно кількості осіб, що втратили роботу у Польщі у зв’язку з карантином, йдеться про 100 тисяч осіб.

У багатьох компаніях скорочення робочих місць почалося одночасно з протиепідемічною блокадою економіки. Всього у польській економіці станом на кінець березня було зайнято 6 417 700 працівників у компаніях ( десять осіб і більше). У березні порівняно із лютим кількість працівників у таких компаніях зменшилась приблизно на 34,2 тисячі людей, що є найбільшим зниженням з 2001 року

Економіст Пьотр Млодос зазначив, що схоже падіння штатних робочих місць спостерігалося під час піку кризи в 2009 році. Причому сьогоднішня статистика скорочення робочих місць стосується середніх і великих компаній, а це приблизно половина з усіх фірм, які працюють у Польщі. Не охоплює статистика ці підприємства, які у найбільшій зоні ризику – сервісні компанії та само зайняті особи.

До числа галузей, які сильно постраждали внаслідок епідемічних обмежень, є фірми гастрономічного напрямку. Більше того, до зайнятих у секторі підприємств не включаються тимчасових працівників або тих, хто працює за цивільно-правовими договорами, яких компаніям найлегше звільнити у кризовій ситуації. «Фактичний масштаб зниження зайнятості у всій економіці може перевищити 100 000 осіб,» – резюмує Марцін Лузінський, економіст Santander Bank Polska

Березневі цифри зайнятості не обов’язково будуть швидко помітні в статистиці безробіття. Деякі люди, які втратили роботу, не мають права на пільги, а деякі не з’являться в бюро зайнятості до закінчення строку попереднього повідомлення. Чиновники пояснюють, що наразі важко говорити про кількісне зростання безробіття, в тому числі щодо специфіки трудових договорів – такі договори на визначений або невизначений термін мають майже 80 відсотків осіб, що працюють у Польщі. Розірвання такого договору – мінімум два тижні, а в більшості випадків – місяць або два місяці. Роботодавець також може направити працівників у відпустку до звільнення. Роботодавці зацікавлені використовувати різні інструменти допомоги як частину антикризового щита, що запобігає швидкому звільненню.

Процес реєстрації нових безробітних може також затягнутися через те, що бюро праці практично закрито, і всі заяви можна подавати в основному в режимі он-лайн (хоча також прийнятно надсилати їх поштою). Такі процедури означають, що коли в інформації відсутня якась інформація, потрібно запитувати її електронною поштою, телефоном або спеціальною платформою, і це вже займає набагато більше часу, ніж зазвичай. Крім того, в офісах бракує працівників.

Віце-прем’єр-міністр Ядвіга Емілевич вважає, що відтік українських трудових мігрантів буде зменшувати зростання безробіття. Частина поляків займе нішу українців, які працювали у Польщі. Але навіть попри це, на її думку, безробіття рано чи пізно зросте. Бо ж статистика зайнятості не включає, наприклад, людей, які отримують допомогу по догляду (якщо вона триває довше 14 днів). Адже через закриття навчальних закладів 12 березня кількість працівників, які доглядають за дітьми, значно зросла.

Головний економіст банку ING Śląski Рафал Бенецький переконаний, що сильне зростання безробіття у Польщі буде очевидним у квітні-травні. У найближчі місяці (вже у другому кварталі) рівень безробіття може підскочити до рівня близько 8 відсотків, і в кінцевому рахунку на піку він складе близько 10 відсотків, хоча запропонований фінансовий щит може дещо зменшити масштаби цього явища.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua