Онлайн TV FM радіо FM пауза

ООН ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту. Відео

Світ

Генеральна Асамблея ООН одностайно ухвалила першу глобальну резолюцію щодо штучного інтелекту. Вона передбачає ведення моніторингу ризиків ШІ, а також захист персональних даних та прав людини в цій сфері.

Документ не має зобов’язальної сили. Його запропонували США. Резолюцію підтримав Китай та ще 121 країна. Переговори тривали три місяці. У тексті також закликають посилити політику конфіденційності.

«Сьогодні Генеральна Асамблея ООН висловилася в один голос і разом вирішила керувати штучним інтелектом і не давати йому керувати нами, вирішила просувати сталий розвиток і поважати основні свободи», – розповідає посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

Ця резолюція — одна з недавніх ініціатив урядів країн з усього світу, які намагаються обмежити розвиток штучного інтелекту. Є побоювання, що його можуть використовувати, щоби підривати демократичні процеси та в шахрайських цілях. Також через нього багато людей можуть утратити роботу в різних галузях.

«Штучний інтелект створюватиметься та застосовуватиметься через призму людяності та гідності, безпеки та захищеності, прав людини та основних свобод. Візьмімо на себе зобов’язання зменшити цифровий розрив усередині країн і між ними та використовувати цю технологію для просування спільних пріоритетів у сфері сталого розвитку», – каже посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд.

У листопаді США, Велика Британія та більш як десять інших країн оприлюднили першу міжнародну угоду про те, як захистити штучний інтелект від шахраїв, і закликали компанії створювати безпечні та захищені ШІ-системи.

Щодо цього Європа випереджає США. Так, законодавці ЄС ухвалили попередню угоду про нагляд за технологією, зробивши ще один крок до запровадження перших у світі правил для штучного інтелекту. Адміністрація Байдена теж вимагає від законодавців узяти ШІ під контроль. Однак Конгрес поки що мало просунувся в цьому питанні.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua