Онлайн TV FM радіо FM пауза

Нобелівську премію з фізіології та медицини отримав шведський генетик Сванте Паабо. Відео

Світ

Шведський генетик Сванте Паабо в понеділок дізнався, що отримав Нобелівську премію з фізіології або медицини 2022 року. Його нагородили за відкриття, які є основою нашого розуміння того, як сучасні люди походять від зниклих предків.

Почувши, що він отримав одну з найпрестижніших нагород у науковому світі, директор Інституту еволюційної антропології Товариство ім. Макса Планка, що в Лейпцигу, спочатку подумав, що це розіграш.

Фізіологія або медицина — це перша дисципліна, у якій оголошують лауреатів під час нобелівського тижня. Комітет побачив заслуги Паабо в тому, що він розробив методи, які дають змогу отримати ДНК із кісток віком тисячі й десятки тисяч років.

Він секвенував увесь геном неандертальця, щоб виявити зв’язок між зниклими типами людей і сучасними. Він також виявив існування невідомого раніше типу людей, яких назвали денисівцями. Зробив він це, використавши фрагмент мізинця завбільшки два рисові зернятка віком 40 тисяч років. Його виявили в Сибіру.

Зі слів Паабо, його метод дав змогу з’ясувати, що під час пандемії COVID найбільший чинник ризику серйозно захворіти й навіть померти від вірусу перейшов до сучасних людей від неандертальців.

Тим часом учений жартує, що витратить грошову премію — 900 тисяч доларів — на ремонт своєї дачі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua