Онлайн TV FM радіо FM пауза

Науковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврів. Відео

Світ

Британські науковці підтвердили, що виявили новий вид іхтіозаврів — гігантських зубастих китів, що мешкали на планеті сотні мільйонів років тому. А висновок вони зробили завдяки двом знайденим фрагментам щелеп тварин.

Щелепна кістка, яку знайшла британська дівчинка та її батько на пляжі в англійському графстві Сомерсет, належить гігантському морському китові. Він мешкав 202 мільйони років тому і, судячи з усього, був однією з найбільших тварин, які будь-коли існували на Землі.

Дослідники кажуть, що ця істота належить до роду іхтіозаврів. І це вже не перша знайдена кістка цього виду.

«У 2016 році колекціонер скам’янілостей і мій добрий друг Пол де ла Салль знайшов на пляжі в Сомерсеті гігантську щелепну кістку. 2018 року ми описали цю кістку як задню частину щелепи іхтіозавра. І ця тварина була величезною, можливо, завбільшки із синього кита — близько 20–26 метрів завдовжки. Тоді ми сподівалися знайти повніші останки. Ми схрестили пальці, сподіваючись, що це станеться», – зазначає Дін Ломакс, палеонтолог.

Другу знахідку зробили через два роки.

«Минуло кілька років, і в травні 2020 року Джастін і Рубі, батько і дочка, мисливці за скам’янілостями з британського Девона, прогулювалися пляжем трохи далі від того місця, де Пол знайшов першу кістку. Вони знайшли кістки, які теж були фрагментом щелепи гігантського іхтіозавра. Цього разу зовсім іншої особини. Але Джастін і Рубі виявили кістки того ж типу, що й Пол кілька років до того», – пояснює Дін Ломакс, палеонтолог

Морські рептилії панували у Світовому океані, тоді як на суші господарювали динозаври. Судячи зі знахідок, ці іхтіозаври жили на 13 мільйонів років пізніше за своїх гігантських побратимів, які вже відомі науці.

«Вони обоє належать до кінця тріасового періоду — це коло 202 мільйонів років тому. Тож це підтверджує наш висновок, що ми знайшли новий вид, під назвою Ichthyotitan severnensis», – розповідає Дін Ломакс, палеонтолог.

Науковці також зазначають, що жодні інші морські плазуни, а до них можна віднести черепах і крокодилів, не досягали таких розмірів, як ці тварини. Вони сподіваються, що колись пощастить знайти повний череп цих гігантів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua