Онлайн TV FM радіо FM пауза

Мистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життя. Відео

Світ

Жителі будинку для людей похилого віку з деменцією у Квінсленді звертаються до мистецтва. За допомогою занять творчістю вони намагаються відновити нейронні зв’язки в мозку, що значно поліпшує їхню якість життя.

У будинку для людей похилого віку заняття з образотворчого мистецтва проводять не тільки для розваги. Це спеціальна програма, яка має поліпшити якість життя людей із деменцією або недоумством. Вони малюють, танцюють та ходять на інші заняття.

«Якщо ми хочемо зробити заняття веселішими, але не стомливими, то нам треба яскравість», – каже Шанель Робінсон, менеджер будинку для людей похилого віку.

У цьому будинку для людей похилого віку в 70 відсотків мешканців пізня стадія деменції.

Це захворювання вражає ліву півкулю мозку. Нові види діяльності стимулюють праву півкулю. Тож це допомагає відновлювати втрачені нейронні зв’язки в мозку. І працівники вже бачать позитивні результати.

«У них підвищується самооцінка, упевненість у собі та готовність взаємодіяти із суспільством. Якщо їм буде соромно чи ніяково через свій стан, вони дедалі більше закриватимуться. А ми цього не хочемо», – розповідає Джулі Маєр, працівниця будинку для людей похилого віку.

Зі слів працівників, усього за рік існування програми постояльці поліпшили своє вербальне спілкування, стали більш відкритими та розслабленими.

«Одна жінка була самітницею. Вона не виходила з кімнати, а якщо хтось заходив до неї, то могла поводитися агресивно. Але тепер вона бере активну участь у заняттях», – зазначає Джулі Маєр, працівниця будинку для людей похилого віку.

Експерти зазначають, що соціальна активність і мозкова діяльність зменшують симптоми.

«Це робить їх соціально активними, соціально залученими, зберігає їхній розум активним. Що більша в людей із деменцією залученість, то ліпше вони почуваються, особливо коли це викликає якісь емоції», – наголошує Маррі Маккейб, гендиректор організації Dementia Australia.

Цей центр із догляду за старенькими тепер хоче документувати результати, щоб допомогти іншим установам наслідувати його приклад.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua