Онлайн TV FM радіо FM пауза

Личинки коралів збирають біля берегів Таїланду, щоб урятувати рифи. Відео

Світ

Уночі на глибині трьох метрів біля берегів Таїланду аквалангісти спостерігають, як мільярди рожевих цяток підіймаються з дна моря. Це личинки коралів, які з’являються під час нересту лише раз на рік. Дослідники поспішають їх зібрати, щоб доставити до лабораторії. Там із них виростять корали й повернуть у море для відновлення рифу.

Личинки поміщають у спеціальні інкубатори, де вони й ростуть.

«Я дуже схвильована. Уперше бачу, як це відбувається. Я вельми захекалася, бо в процесі використала багато повітря», – пояснює Тітіпорн Ханаурукс, морський біолог.

Програму розпочав уряд Таїланду у 2016 році. Він прагне зупинити деградацію коралових рифів. Головною випробувальною зоною вибрали рифи на південній частині острова Маннай. Тут один із найрозмаїтіших прибережних рифів країни, де живе близько сотні видів коралів та безліч морських мешканців.

Проблема з коралами існує в усіх морях та океанах. Через потепління води відбувається масове знебарвлення. І коли корали втрачають шар водоростей, які надають їм яскравого забарвлення й поживні речовини, вони поступово вмирають.

У Таїланді масове знебарвлення почалося у 2010 році. Відтоді коло 90 % коралових рифів країни постраждало.

Проєкт уже допоміг відновити понад 4000 коралових колоній навколо острова Маннай. Вони розташовані на площі сім гектарів. Це близько половини коралів, які постраждали від знебарвлення.

Утім, відновлення — процес тривалий. В інкубаторах личинки перебуватимуть від трьох до п’яти років. Лише після цього їх можна буде перенести на морське дно. Виживе коло 90 %.

Коралові рифи відіграють вирішальну роль для рибальства. Коло 25 % морських мешканців залежать від них на певному етапові свого життя.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua