Онлайн TV FM радіо FM пауза

Єврокомісія рекомендує заблокувати фінансування Угорщини на €7,5 млрд. Відео

Світ

Єврокомісія порекомендувала тимчасово не виділяти Угорщині 7 з половиною мільярдів євро у зв’язку з корупцією. Це перший такий випадок застосування нового механізму санкцій, який має захистити верховенство права.

Брюссель уважає, що виділені гроші можуть стати об’єктом корупції. Так, уряд Віктора Орбана досі не отримав коштів на відновлення після коронавірусу, бо не склав план витрачання.

Новий механізм ЄС ухвалив два роки тому як відповідь на ситуацію в Угорщині й Польщі. Зокрема керівництво блоку звинуватило Орбана в тому, що він підпорядкував собі суди, ЗМІ, неурядові організації та академічні кола, а ще обмежив права меншин.

7 з половиною мільярдів євро — це приблизно 5% ВВП Угорщини на 2022 рік. Тепер країни ЄС мають коло трьох місяців, щоб ухвалити рішення. Водночас Угорщина обіцяє виконати всі зобов’язання, щоб розблокувати кошти. Уряд Орбана вже запропонував створити нове антикорупційне агентство, яке виявлятиме хабарників.

Як уважають, в Угорщині корупція найбільша на сході ЄС. Так, з 2015 по 19 рік майже 4 % виділених блоком грошей витратили з порушеннями. Угорщина обіцяє, що в другій половині листопада в країні з’явиться новий незалежний орган для контролю за держзакупівлями на гроші ЄС.

Також влада посилить правила щодо конфлікту інтересів, збільшить обсяг фінансової звітності й розширить повноваження суддів щодо переслідування підозрюваних у корупції.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua