Онлайн TV FM радіо FM пауза

Їдять котів та листя: жителям Судану загрожує голод через війну. Відео

Світ

Жителі Судану їдять землю, листя і навіть котів, щоб вижити. У країні поширюється голод на тлі війни, що спалахнула близько року тому. 

Коли на тлі війни в Судані почався голод, сім’я Ліни, щоб вижити, вдалася до крайніх заходів.

«Діти збирали листя дерев і їли його. Їли листя манго. Мої двоюрідні брати йшли поряд зі школою, збирали листя дерев, готували його і їли, бо ми не знали, чи буде в нас їжа на сніданок», – розповідає Ліна Мохаммед Хасан, жителька Судану.

У той час Ліна жила в тому районі столиці Судану, який був у центрі протистояння між військовиками та Силами швидкого реагування. У лютому їй удалося втекти до іншої частини міста, яку контролює армія.

Але жителі понад десяти районів Хартума й досі в пастці. Гуманітарні організації в березні повідомили, що цим людям загрожує голод. Але проблема нестачі харчів є не тільки в столиці.

Оскільки конфлікт між армією та повстанцями не вщухає, голод поширюється по всій країні. У деяких таборах для переселенців у Північному Дарфурі люди почали їсти землю та листя.

«Ми на шляху до голоду, і неофіційні дані не додають надії», – наголошує Джастін Брейді, представник ООН.

Деякі гуманітарні організації звинувачують Сили швидкого реагування в розграбовуванні гумдопомоги, а суданську армію в тому, що вона не дає допомозі дійти до тих, хто її найбільше потребує. Обидві сторони звинувачення відкидають.

Водночас люди намагаються вижити в будь-яких умовах.

«Люди знаходять рішення. Вони їдять голубів, качок, птахів, маленьких птахів. Ще вони їдять котів… Були такі, що їли котів. Або ти помреш від голоду, або знайдеш вихід», – пояснює Матавакель Абдель Разек, житель Судану.

За оцінками, коло 18 мільйонів жителів Судану — а це приблизно третина населення — страждають від гострої нестачі харчів.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua