Онлайн TV FM радіо FM пауза

Ярмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик». Відео

Світ

Колекція іграшок тепер дає змогу добре заробити. На тематичному ярмарку в британському Бірмінгемі близько 3000 учасників та понад 550 продавців шукають вигідні пропозиції.

Тут є іграшки всіх форм, розмірів та вікових груп. А відвідувачі приходять сюди, щоби витратити серйозні гроші на своє хобі. Джон Морган — аукціоніст і продавець. У деякі дні він продає на аукціоні до 600 іграшок.

«Іграшки, які я продавав на початку 80-х, тепер не так цікавлять колекціонерів. Ціна на них починає падати. Зате дуже популярні іграшки, якими грались у 80-х та 90-х роках», – каже Джон Морган, продавець іграшок.

Одна із франшиз, яка й далі приносить великі гроші, — «Зоряні війни». Особливо оригінальні фігурки 80-х років. Деякі продають на ярмарку за ціною до 600 фунтів стерлінгів.

«Ви побачите іграшку, яка була у вас, коли вам було 3–4 роки, і наринуть спогади. І це буде як спусковий гачок. Думаю, саме в цьому велика сила старих іграшок», – наголошує Дейв Гінетт, колекціонер.

Ще одна популярна іграшка — Action Man. Вона зачаровує дітей із 1966 року.

Кріс Малбон — спеціалізується саме на ній. Якось він заплатив 2000 фунтів за Flying Space Adventurer, який уважають «Святим Граалем» для колекціонерів Action Man. Потім продав за 5000 фунтів.

«Action Man фінансово мені дуже допоміг. Я почав їх збирати, коли вони взагалі нічого не коштували», – пояснює Кріс Малбон, колекціонер.

Стівен Ерп колекціонує Астеріксів. І хоча у Великій Британії вони не такі популярні, як у рідній Франції, йому все ж удалося купити рідкісний експонат для своєї колекції за 110 фунтів.

«Я колекціоную Asterix Play, і цієї речі немає в моїй колекції. Сьогодні я знайшов її тут і дуже задоволений. Уважаю, що ціна дуже розумна», – зазначає Стівен Ерп, колекціонер.

А що скаже дружина Стівена, коли він прийде додому із ще однією пластиковою іграшкою?

«Моя дружина із цим мириться. Хоча каже, що в мене проблема, що я трохи залежний», – розповідає Стівен Ерп, колекціонер.

Більшість дилерів на виставці — чоловіки віком від 50 років. Але є і зовсім молоді. Наприклад, 12-річний Міса привіз дивовижну колекцію фігурок Lego.

Торік він відвідав 20 виставок у всій Великій Британії. Цього року в його планах уже 40 таких ярмарків. Порада юного продавця проста: Lego — безпечніша інвестиція, ніж золото.

«Ціна зростає щороку. Якщо хочете трохи заробити, просто займіться таким хобі. Якщо збираєш Lego, то завжди матимеш вигоду», – пояснює Міса Божич, колекціонер.

Це найбільший такий ярмарок у Великій Британії.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua