Онлайн TV FM радіо FM пауза

Як Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікри. Відео

Світ

Два заводи на південному узбережжі Австралії стали першими підприємствами в країні, які почали експортувати ікру морських їжаків за кордон. А недавно один із них подвоїв свій експорт.

«Ми вкладаємо всі сили, і справи йдуть непогано», – каже Кріс Теодор, власник заводу.

Завод Кріса Теодора — одне з двох підприємств штату, які експортують ікру морських їжаків.

Торік завод отримав нову ліцензію, яка дозволяє Теодору виловлювати ще більше морських їжаків, ніж раніше. Як наслідок, обсяг виробництва зріс із двох до чотирьох тонн на день. Теодор також найняв 30 нових робітників-іноземців.

«Наші потужності збільшилися вдвічі. Це феноменально для бізнесу», – зазначає Джеймс Най-Поттс, менеджер заводу.

Через це компанія також почала експортувати продукцію до Гонконгу, Китаю та Південної Кореї.

«Ми націлені на доволі жвавий ринок ресторанів високого класу», – наголошує Кріс Теодор, власник заводу.

Працівниця заводу Лі Лім родом із Малайзії. Каже, що тепер друзі з її дому постійно запитають про нову роботу.

«Вони кажуть: “Оце так, ви працюєте з морськими їжаками? Це дуже дорога штука. Я розумію, чому ви тут працюєте: щоб отримувати їжаків безплатно”», – пояснює Лі Лім, робітниця заводу.

На недавньому святкуванні китайського Нового року в Лімі ікра морських їжаків мала важливе місце в меню. Водночас їх самих, коли їх стає занадто багато, уважають шкідниками, бо своїми гострими зубами вони знищують важливе біорізноманіття, таке як водорості.

«Розширення цього промислу та можливість експортувати продукцію справді важливі не лише для нашої сільської та регіональної економіки. Цей промисел також може контролювати популяцію морських їжаків», – розповідає Кейн Лейтон, морський біолог.

Компаній з вилову більшає. Ще два підприємства в Новому Південному Уельсі нині чекають міжнародної ліцензії на експорт ікри морських їжаків.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua