Онлайн TV FM радіо FM пауза

Експрес-тести з жуйок планують виробляти в Шотландії. Відео

screenshot 66 - Експрес-тести з жуйок планують виробляти в Шотландії. Відео - rai.ua Світ

Шотландські дослідники переробляють пластикові відходи, сподіваючись розв’язати проблему забруднення довкілля. Щороку для виявлення ковіду, малярії та інших захворювань у світі використовують мільйони експрес-тестів. А також тести на вагітність. Їх викидають одразу після використання. Виробляють їх із нової пластикової сировини.

«Питання в тому, чи варто їх виробляти з первинного пластику. Чи можливо усунути вуглецевий слід виробництва первинного пластику в цьому конкретному випадку?», – наголошує Майвенн Керсоді-Кероа, дослідниця.

Зазвичай відходи експрес-тестів не переробляють через проблеми із сортуванням і потенційним зараженням. Таке сміття переважно спалюють або викидають на звалище.

«Щоб урятувати життя та вилікувати людей, ми виробляємо величезну кількість одноразових пластикових тестів. Але ті ж тести сприяють пластиковому забрудненню в усьому світі», – зазначає Еліс Стріт, професор Единбурзького університету.

Щорічно для експрес-тестування виробляють близько 18 тисяч тонн пластику. У середньому на один тест іде близько 15 грамів сировини.

Крім використаної жувальної гумки, команда виробила тести також з інших видів пластику, зокрема зі старих деталей холодильників.

Зараз починають тестувати прототипи. Головне завдання — домогтися того, щоб нові експрес-тести були такими ж точними, як і їхні аналоги, що забруднюють природу.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua