Онлайн TV FM радіо FM пауза

Через війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітників. Відео

Світ

Ізраїльські будови часто заморожені або не вкладаються в терміни. Причина в тому, що вони втратили десятки тисяч палестинських робітників. Цей склад будують біля підніжжя пагорбів Єрусалима. Утім, робітників тут майже не лишилося. Нині на об’єкті працює коло 25 осіб. Шість місяців тому було 125.

Причина у війні в Секторі Гази. Через неї потік робітників-палестинців звідти та із Західного берега Йордану перекрито. Раніше щодня приїздило близько 200 тисяч осіб. Тепер їх не пускають із міркувань безпеки.

Серед них було й 80 тисяч палестинців, які працювали з металом, укладали підлогу, робили опалубку чи тинькували.

«Я мав здати об’єкт у грудні, а зараз уже березень. З такими темпами я не думаю, що встигну раніше ніж у липні», – наголошує Ахмед Шарх, підрядник.

Для палестинців це означає, що сім’ї втратили дохід, бо в Ізраїлі можна заробити в кілька разів більше, ніж удома.

«Немає нікого, хто міг би замінити палестинців. Іноземні робітники відправляють гроші за кордон, а наші залишаються в країні. А ще в нас немає мовного бар’єра й ми розуміємо характер робіт», – каже Мохаммад Дабус, палестинський будівельник.

Рівень безробіття на Західному березі та в Секторі Гази перевищує 50 %. Загалом утрачено пів мільйона робочих місць.

В Ізраїлі ж закриті кордони призвели до різкої зупинки будівництва. Наприкінці минулого року житлове будівництво впало на 95 %.

«Ми бажаємо якнайшвидше залучити іноземних робітників, бо не можемо покладатися лише на місцеву робочу силу. Нам треба місцеві та палестинські робітники. Але ми не хочемо, щоби всі робітники були з однієї країни», – пояснює Єгуда Моргенштерн, гендиректор мінбуду Ізраїлю.

Інші галузі, такі як сільське господарство та сфера послуг, теж постраждали. Але не настільки, як будівництво, на яке припадає 6 % економіки країни.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua