Онлайн TV FM радіо FM пауза

Астрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі. Відео

Світ

Астрономи виявили, можливо, найяскравіший об’єкт у Всесвіті. Рекордний квазар світить у 500 трильйонів разів яскравіше за Сонце. У його центрі є чорна діра, яка поглинає по одній зірці щодня й перевищує наше Сонце за розмірами в 17 мільярдів разів.

Це художня ілюстрація недавно виявленого квазара, який науковці назвали, можливо, найяскравішим об’єктом у Всесвіті.

Він настільки яскравий, що тривалий час астрономи вважали його зіркою. Тепер підтвердили, що це активне ядро галактики на початковому етапі розвитку, у якому надмасивна чорна діра поглинає довколишню речовину. Як наслідок. виробляється дуже багато енергії.

Спостереження вели, зокрема, за допомогою телескопів, що в Австралії та пустелі Атакама в Чилі. Як з’ясувалося, квазар щороку поглинає еквівалент 370 зірок. Тобто приблизно по одній щодня.

Водночас що яскравіший квазар, то швидше росте його чорна діра. А маса цієї чорної діри — у 17 мільярдів разів більша за Сонце.

«Отже, оскільки це така велика чорна діра, вона має акреційний диск. Навколо неї обертається багато матеріалу. І через певні радіаційні процеси цей акреційний диск, цей матеріал стає неймовірно гарячим. Матеріал, нагрітий до десятків тисяч градусів Фаренгейта, світиться дуже яскраво. Його світло дорівнює світлу 500 трильйонів Сонць», – зазначає Семюел Лай, співавтор дослідження.

Квазар розташований за 12 мільярдів світлових років від нас. Він у 10 тисяч разів яскравіший за нашу галактику.

«Чумацький Шлях — це 100 мільярдів зірок. Отже, це одна надмасивна чорна діра проти 100 мільярдів зірок», – наголошує Семюел Лай.

Квазари дають уявлення про те, як сформувалася наша власна галактика, зокрема якою вона була на ранній стадії.

Нині науковці знають, що галактики здебільшого містять у центрі дуже масивні чорні діри. Але вони не знають, як саме вони утворилися та як нарощували свою матерію. Вони припускають, що, можливо, усі галактики формуються навколо надмасивних чорних дір.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua