Онлайн TV FM радіо FM пауза

Американський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках. Відео

Світ

Верховний суд американського штату Аризона відновив дію закону 1864 року, який майже зовсім забороняє аборти, зокрема й у випадку зґвалтування чи інцесту. Винятком є лише вагітність, яка загрожує життю матері.

З 2022 року в штаті діяла ухвала апеляційного суду, згідно з якою лікарів не можна було звинуватити, якщо вони проводили аборт до 15-го тижня вагітності.

Президент-демократ Джо Байден осудив це рішення, назвавши його «результатом радикальної програми республіканських чиновників».

«Цей закон штату Аризона, який був ухвалений у 1864 році, понад 150 років тому, не може захистити жінок, навіть якщо їхнє здоров’я перебуває під загрозою або в жахливих випадках зґвалтування чи інцесту. Нині в усій країні діє 21 заборона на аборт у штатах», – пояснює Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому.

Недавно Верховний суд штату Флорида виніс ухвалу, яка з 1 травня робить чинною заборону робити аборти після шостого тижня вагітності. Зараз аборти дозволені до 15-го тижня.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп у понеділок заявив, що доступ до абортів має визначати кожен штат окремо.

«Це питання вирішуватимуть на рівні штатів шляхом голосування чи ухвалення законів, або, можливо, й того, й іншого», – наголошує Дональд Трамп, кандидат у президенти США.

З 1973 по 2022 рік у США діяло рішення у справі «Роу проти Вейда», яке гарантувало право на аборт. Але у 2022-му Верховний суд США його скасував шістьма голосами проти трьох.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua