Онлайн TV FM радіо FM пауза

«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в Японії

Новини

«Скелет панди» — так прозвали японці цю морську істоту. Комусь вона може здатися кумедною, а комусь — моторошною. Але науковці бачать у ній привід для цікавих досліджень. Цей вид раніше був невідомим.

Морська істота належить до роду клавеліни класу асцидії. Мешкають «скелети панди» серед коралових рифів біля острова Кумедзіма, що в префектурі Окінава.

Дослідник Наохіро Хасегава дізнався про «скелети панди» з інтернету кілька років тому. Побачив фотографію у соцмережі.

«Форма тіла цієї асцидії дещо відрізняється від відомих у Японії її видів. До того ми знали десять. І коли я побачив фотографії, одразу зрозумів, що це, певно, рідкісний вид, бо відрізняється від інших», – зазначає Наохіро Хасегава, працівник Університету Хоккайдо.

Асцидії — це хордові тварини. Але органи, властиві хордовим, з’являються в них лише на стадії личинки. Дорослі особини схожі на роздутий мішок. «Скелети панди» — не виняток.

«Білі частини, які схожі на кістки, — це кровоносні судини. Вони проходять горизонтально через зябра асцидій. Чорні плями на голові, що нагадують очі та ніс панди, це просто візерунок. Поки що ми не знаємо, для чого він», – каже Наохіро Хасегава.

Незвичайні морські істоти вельми зацікавили людей. Тепер на острові Кумедзіма побільшало туристів. Ті, хто здає в прокат спорядження для дайвінгу, дуже раді.

«Ми завжди розміщуємо фотографії та відео в інтернеті. Ці асцидії не неживі. Вони рухаються, ніби гойдаються. Тому в нас побільшало клієнтів», – розповідає Сюдеї Терай, власник компанії з прокату спорядження для дайвінгу.

На думку японських учених, серед рифів біля Окінави можна знайти ще багато невідомих науці істот.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua