Онлайн TV FM радіо FM пауза

Рекордний урожай солі збирають у Франції через аномальну спеку. Відео

Новини

Рекордний урожай через рекордну спеку. Аномальна погода допомагає соледобувачам Франції. Поки в інших місцях потерпають від посухи й лісових пожеж, тут тоннами збирають елітну герандську сіль. Її називають «білим золотом» Бретані. У США вона коштує понад 100 доларів за кілограм.

Соляні ставки на узбережжі Атлантики мають мулистий ґрунт, тому морська вода скрізь нього не просочується. Під сонцем і вітром волога повільно випаровується, лишаючи кристали солі.

Герандську сіль збирають лише вручну. Головна цінність — легка текстура й тонкий аромат із присмаком фіалок. Крихкі пластини вимагають особливої обережності. Майстерність передається поколіннями. Технологія не змінювалася з X століття.

Атлантична погода Бретані мінлива. Урожайність тут зазвичай невелика. Але за десятки днів спеки солі утворюється дуже багато. Щоправда, робітники не в захваті. Для них це означає години під палким сонцем.

Перші соляні ставки з’явилися тут ще в III столітті нашої ери. Вони тисячоліттями забезпечували Бретані процвітання.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua