Онлайн TV FM радіо FM пауза

У річці на Прикарпатті масово загинула червонокнижна риба

Тлумач

У соціальній мережі поширили повідомлення про масову загибель риби на скидному каналі Золотопотіцької ГЕС поблизу села Золота липа Тлумацької міської ради. Франківські рибпатульні відреагували на повідомлення користувачів і виїхали на місце інциденту.

Про це пише РАІ з посиланням на Івано-Франківський рибоохоронний патруль.

Здійснивши протягом дня обстеження скидного каналу, у водоймі було виявлено 55 екземплярів загиблої марени звичайної. Всі екземпляри риб – без слідів механічного пошкодження та без слідів від полювання на них рибоїдних птахів.

“Характерно, що вся риба належить до одного виду – марена звичайна, що внесена до Червоної книги. Невеликий розмір виявлених особин риби, за свідченнями рибалок, пояснюється тим, що більші екземпляри”, – повідомив рибпатрульний Андрій Мельничук.

За повідомленнями, серед загиблої риби також були екземпляри червонокнижного вирезуба та забороненого до вилову рибця звичайного, але не було жодного представника риб, що полюбляли б заболочені біотопи (підуст звичайний, головень). Група риб, що постраждала, належить до так званих індикаторів, які швидше інших реагують на погіршення навколишнього середовища.

Під час обстеження водойми рибпатрульними з’ясовано, що в природне русло річки Золота липа, нижче місця перекриття шлюзами від Золотопотіцької ГЕС, через встановлене загородження майже не потрапляє вода, а частина природного русла Золотої липи, вище впадіння води зі скидного каналу ГЕС, фактично наповнюється водою за рахунок сполучення з акваторією Дністра. Через це рідкісні ендемічні представники іхтіофауни Золотої липи, що раніше жили в цій річці, були змушені перебратися в скидний канал ГЕС, що і призвело до трагедії».З метою з’ясування усіх обставин інциденту, на місці працювали слідча група Тлумацького ВП Коломийського ВП ГУНП в Івано-Франківській області, представники Державної екологічної інспекції Карпатського округу.

Працівниками Управління державного агентства рибного господарства у Івано-Франківській області складено акт про загибель водних біоресурсів. Сума збитків за таксами склала 18 150 грн. Загиблі водні біоресурси, для встановлення причини загибелі, передано для дослідження у ветлабораторію Держпродспоживслужби.

Нет описания фото.
Нет описания фото.
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua