Онлайн TV FM радіо FM пауза

Прокляття зависло над усією родиною (Версії)

У цій історії є дрібка містики і трохи сільських пліток, а ще – купа вкрадених грошей, людських сліз і прокльонів. (Версії)

У 2015 році на Тлумаччині викрили гучну аферу – касирка Ощадбанку з Обертина протягом багатьох років обкрадала своїх односельців. Йшлося про сотні тисяч гривень і зо двісті ошуканих людей. Зрештою шахрайка опинилася у в’язниці, а в її сім’ї почали ставатися нещастя, пишуть Версії з посиланням на ГК.

Нині їхню хату в селі називають проклятою. Тут більше ніхто не живе, окрім великого самотнього пса з дуже сумними очима.

Казали, що Бог покарав

Маршрутка до Обертина переповнена. Нині п’ятниця – люди з навколишніх сіл з’їжджаються сюди на базар. Здебільшого бабці з пошарпаними торбинами. «Мало хто з них буде щось купувати, люди тепер не мають грошей… Переважно їдуть, аби просто потеревенити, плітки послухати», – усміхається жіночка, яка сидить поруч. Її звати Галина, родом з Обертина, але живе в Тлумачі, їде в гості до брата. Дуже балакуча, за п’ять хвилин встигає розповісти про все на світі, зокрема й про те, що її батьківська хата – неподалік від дому Наталки. «Ну, тієї… Знаєте? Про неї в усій області говорили… Працювала касиркою в банку, що в нашому селі, і багато людських грошей покрала… Чули ту історію?»

Пані Галина заходиться розповідати, що кожного разу, як приїжджає додому в Обертин, то обов’язково везе якийсь гостинець для пса, який лишився сам-самісінький у тому обійсті, де колись мешкала Наталка з сім’єю. «Сусідка годує того вівчура, але мені все одно дуже його шкода, бо будь-який пес потребує біля себе господаря…»

«Наталка була дуже доброю людиною, – після короткої паузи продовжує попутниця. – І приємна, і цікава…» – «Пані, та ж вона обікрала пів села…» – «Та ніби так… Я навіть не знаю, що то на неї найшло…» – «Але ж вона це робила систематично, протягом багатьох років…» – «Та ніби так… Але людина вона була дуже добра… Наталці всі люди в селі довіряли. Хто би міг подумати, що то таке станеться… Як люди тоді плакали, як їй кляли… Коли Наталку посадили в тюрму, то десь через кілька місяців її чоловік помер, тоді – молодший брат, а далі на той світ відійшла свекруха… Люди тоді трохи вспокоїлися, казали, що Бог так покарав… Обоє її синів живуть у різних містах, у селі майже не показуються… То й не дивно – людський гнів і досі кипить. Тільки пес там лишився…»

Водила їх за ніс

У 2015 році в Обертині вибухнув скандал – касирку місцевого відділення Ощадбанку Наталку Г. жителі звинуватили у махінаціях. Аферистку випадково викрила мати вояка, загиблого в Іловайському котлі, Мирослава Погорєлова. На рахунок жінки надійшла державна компенсація. Перших два транші – 145 та 108 тисяч гривень – вона зняла, аби купити однокімнатну квартиру в Тлумачі. А решту зняти так і не змогла. «Ходила у банк і просила: Наталю, замовляй потроху гроші. Кожного разу питала, а вона відповідала, що велику суму не можна знімати, просила до квітня почекати», – розповідала тоді мати загиблого бійця.

Щойно жінка зрозуміла, що в Обертині гроші не зможе отримати, звернулася за допомогою до керівника Тлумацького районного відділення Ощадбанку. Мирославі показали рахунок, а там – нулі. Зникли понад 300 тисяч гривень.

Заяву про зникнення з рахунку грошей Погорєлова написала не одразу, бо горе-касирка їй зателефонувала та пообіцяла все віддати. Час спливав, але з обіцяної суми шахрайка повернула тільки 12 тисяч доларів. Щонайменше ще тисячу доларів так і не віддала.

Потім виявилося, що жертвами аферистки стали сотні людей. Наталка Г. працювала на посаді старшого контролера-касира територіального відділення Ощадбанку в Обертині близько 30 років. Люди їй довіряли і навіть не підозрювали, що та роками водила їх за ніс.

У 2005 році Наталка вирішила отримати грошову позику в знайомих. Від того часу і аж до квітня 2014 року вона систематично позичала в односельців гроші, оформляла договором позику коштів у вигляді розписки за умови виплати щомісячних відсотків за користування ними. Часом повертала, а часом – лише частково. Згодом позичені кошти витрачала на погашення боргів перед іншими позикодавцями.

З квітня 2014 року Наталка почала зичити кошти просто на робочому місці, переконуючи клієнтів не класти гроші на депозит, а зичити їй під 3%, а також приходила до односельців додому та зичила немалі суми. Однак тепер повертати кошти не збиралася, оскільки у розписках вона не вказувала термін повернення боргу. Деякі люди позичали шахрайці кошти навіть не один раз.

Касирка сама писала заяви від імені обдурених людей, підробляла їхні підписи та знімала кошти з їхніх рахунків.

Дехто з ошуканих мав намір обміняти гривні на долари, але касирка переконувала їх, що обміняє гроші в міру надходження у касу валюти. Не отримавши жодного документа, клієнти залишали касирці значні суми у гривнях.

У суді обвинувачена свою вину визнала частково. Жінка вважала, що шахрайства не вчиняла, а гроші людям не повернула, бо сильно зріс курс долара. Вона розповіла, що загалом з 2005 року позичала кошти приблизно у 150-200 людей, але не думала, що не зможе їх повернути.

Її справу розглядали в кількох районних судах. Загалом Наталку Г. засудили до п’яти з половиною років позбавлення волі.

Люди би її вбили

«Але вона вже точно в село не вернеться, бо люди би її вбили, – каже Марія Мельник, сусідка Мирослави Погорєлової. – Якби я була годна ходити без ціпка, то клянуся вам, що тоді би пішла і підпалила їй хату. І най би мене були засудили…»

Марію Мельник горе-касирка ошукала на чотири тисячі євро. Син два роки гарував на заробітках у Франції. До речі, дуже багато обертинців туди поїхали, декотрі вже навіть позабирали дітей і внуків. Так ось, син передавав мамі гроші, аби та зберігала в себе. Хотів купити квартиру. Того дня з самого ранку пані Марія забрала чергову грошову передачу від сина, котру привезла односельчанка, яка саме повернулася з Франції. А вже через кілька годин до жінки завітала Наталка Г., впала на коліна і почала благати позичити гроші, пояснюючи, начебто її синові підкинули наркотики і тепер треба дати поліцянтам хабар. Клялася, що кожного місяця буде потроху віддавати.

«Чесно вам кажу, я не знаю, чому погодилася, не можу то пояснити, – продовжує пані Марія. – Добре пам’ятаю, що вона тримала в руках якусь невеличку скляну пляшечку і сказала: «Коли я приходжу з цією водою до людини, то вона мені мусить дати гроші». Тоді вийшла з хати, а через кілька хвилин повернулася з тим самим проханням. І я позичила – ніби мене загіпнотизували. Взагалі, я чула, що вона їздила десь на Закарпаття по ворожках…»

На що горе-касирка витрачала стільки грошей? Обертинці кажуть, що для дітей так старалася. Мовляв, недарма ж один син живе в Чернівцях у маєтку, другий – у Франківську у власній квартирі, обоє мають машини.

«У суді я її питала: «Ну, скажи мені, Наталко, у мене сини з інвалідністю, я хвора після аварії… Нащо ти так вчинила зі мною?» – продовжує Марія Мельник. – А вона мовчала. Я потім мусила ще й оплатити судові збори і на Великдень навіть не мала за що ковбаси купити».

Багато ошуканих людей просто не мали можливості найняти фахового адвоката, тому залишилися ні з чим. Декотрим банк таки повернув гроші. А були й такі обертинці, які виграли справи, суд наказав шахрайці повернути борги. Люди звернулися у виконавчу службу, а там розвели руками: експрацівниця банку жодної власності не має, відтак стягнути борги нема звідки.

Сільський голова Обертина Віктор Хамут переконаний, що у всіх махінаціях Наталка Г. мала спільників у банку. Бо неможливо було стільки часу успішно проходити всі ревізії та перевірки.

«Проблема ще й у правовій неграмотності багатьох наших людей, – каже сільський голова. – От як можна було повірити, що ви даєте свої гроші під 3% щомісяця? Та й довіряли їй дуже. Тим паче Наталка уміла то так подати, що людина думала, начебто та для неї бозна-що робить».

Нині у місцевому відділенні Ощадбанку, де працювала Наталка, порожньо. Людей майже нема. Касирка, яка тепер працює на її місці, зараз у відпустці. Підміняє її працівниця з Тлумача. Каже, що чула гучну історію про місцеву шахрайку, але ніяких подробиць не знає. Чи перестали обертинці довіряти банку, жінка й гадки не має, але те, що депозитних рахунків тут обмаль, – це факт.

Як пропало, то пропало

Невдовзі після того, як Наталка Г. потрапила до в’язниці, в її сім’ї почалися біди. Чоловік хворів на цукровий діабет, внаслідок травмування загноїлася нога і ніяк не загоювалась. Багато місцевих стверджують, що то розлючені люди вилили на нього кислоту. Правда, ненавмисно. Мовляв, хотіли хлюпнути на Наталку, а чоловік став перед нею. Інші кажуть, що не було ніякої кислоти, а він просто з необережності розлив на себе кип’яток. Словом, хай там як, але чоловік помер. Люди й досі гарно про нього відгукуються. Працював водієм, а на вихідних підробляв музикантом на весіллях. Був порядною людиною і дуже мордувався, коли виявилася ганебна історія з дружиною.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua