Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Калуші навчали надавати першу допомогу

Учора у ПК “Мінерал” відбулася перша лекція-навчання з тактичної медицини та невідкладної медичної допомоги, сьогодні о 17 годині калушанам розповідатимуть про кровотечі та невідкладні стани, у понеділок – про травми та транспортування травмованих осіб.

Вікна” інформують, що такі заходи організовує громадська ініціатива «Боївка», її засновник – Ростислав Ковтун.

“Упродовж двох тижнів о 19 годині на стадіоні “Хімік” ми проводимо теоретичні та практичні заняття з фізичної та військової підготовки, куди запрошуємо всіх охочих, – зазначає син та помічник організатора Юліан Ковтун. – Чесно, людей є небагато, але цікаво, власне, що приходять переважно жінки”.

Ідея таких заходів виникла у Ростислава Ковтуна після того, як він сам повернувся з вишколу від УНСО. Тоді його на фронт не взяли, бо йому вже більше 45-ти років. Тому пан Ростислав, очікуючи мобілізації, вирішив провести навчання і для калушан. “Ця ідея – це своєрідний тест. Ми от організовуємо, інформуємо людей і хочемо подивитися, чи люди відгукнуться”, – розповідає Юліан. Пан Ростислав додає, що вже фактично півроку «сидить» у жінки на шиї, “воює”.

Навчання від “Боївки” насамперед призначені для мобілізованих і тих, які збираються на фронт. Але насправді такі знання необхідні кожному. Вміння надавати першу допомогу може знадобитися будь-кому. “Наша основна мета  – убезпечити народ. Треба бути готовими до всього. Ми діємо за принципом “сподівайся на краще, але готуйся до найгіршого”, – стверджує Юліан.

Як інформували ”Вікна”, учора, власне, у ПК “Мінерал” калушани вчилися надавати першу домедичну допомогу. Людей зібралося небагато, але серед присутніх були і бійці з АТО, зокрема Антон та Олександр. Олександр, приміром, уже 20 січня повертається на фронт, але на лекцію прийшов, аби підтримати організатора “Боївки”, заодно свого кума та друга Ростислава. “Він так запалився цією ідеєю, що я хочу хоч трохи йому допомогти, зрештою, робити таке я вмію, але все одно корисно переглянути це ще раз”, – розповідає Олександр.

Половина присутніх – жінки та дівчата. Вони уважно слухали інструктора та повторювали за ним всі рухи. До слова, інструктор Ярослав – член “Червоного хреста”, що є нейтральною та незалежною організацією. “Як на Майдані, так і на фронті наші колеги допомагають обом сторонам, всім, хто цього потребує”, – зазначив Ярослав.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua