Онлайн TV FM радіо FM пауза

В Україні запрацював новостворений реєстр багатодітних сімей. Відео

Івано-Франківськ

З початку 2024 року запрацював єдиний Всеукраїнський реєстр багатодітних сімей. Директор департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської громади Віталій Матешко каже, що лише за перші місяці у громаді було видано 133 посвідчення багатодітним сім’ям. 128 із них – дитячі. А загалом у громаді налічується майже три тисячі багатодітних сімей. Їх усіх внесуть у Всеукраїнський реєстр. 

«Ця статистика буде фіксуватись і таким чином ми будемо уникати незрозумілостей. Дуже часто гублять посвідчення, або вони втрачаються, або термін їх завершується. Коли є реєстр дуже легко знайти номер того посвідчення, яке втрачене. Згодом людині видають дублікат чи є бачимо механізм як далі діяти. Якщо людина має статус внутрішньо-переміщеної особи і зареєстрована в нашій територіальній громаді то звісно вони сюди потрапляють у цей реєстр», – розповідає директор Департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко.

Аби наповнити реєстр, каже Віталій Матешко, потрібен час. Крім того, є сім’ї у яких завершується термін статусу багатодітної, оскільки виростають дітки. Ще одна програма яка успішно реалізовується в громаді – «пакунок малюка».

«Новонароджені дітки і їхні батьки мають можливість отримати подарункові сертифікати. Якщо згадати минулий рік то ми видали 42 таких бебі-боксів. У цьому році станом на сьогодні уже є 7», – зазначає директор Департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко.

Як зазначає Віталій Матешко бебі-бокси видаються сім’ям:

  • учасників бойових дій;
  • у яких народилася двійня;
  • у яких народилася третя дитина;
  • у яких народилася п’ята дитина і більше.

Ще один напрямок – протидія домашньому насильству. Лише цього року мобільні бригади 106 разів виїздили в проблемні сім’ї. Паралельно діє і програма протидії вживанню дітьми та молоддю алкоголю, тютюну чи інших заборонених речовин.

«Дуже часто проводимо просвітницькі профілактичні бесіди, як із шкільною молоддю, так і намагаємося бути в торгових точках. Де ймовірно могли би продавати, чи не продавати такі товари. Ми даємо відповідні пам’ятки, сертифікати про те, що би і продавці і власники цих магазинів пам’ятали, що слід запитувати у молодих людей, який у них вік чи можуть вони скористатись тим у відповідності до свого віку. На жаль, є випадки і ми це бачимо, особливо у літній період», – каже директор Департаменту молодіжної політики та спорту Віталій Матешко.

А ще департамент займається оздоровленням діток. Минулого року вдалося здійснити 8 поїздок груп дітей за кордон. Цього року такі мандрівки теж є у планах.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua