Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Франківську встановили 104 таблиці з розкладом руху маршруток

Днями на зупинках громадського транспорту в Івано-Франківську почали з’являтись інформаційні таблички. Хоч на таке нововведення франківці чекали півроку і зустріли його переважно позитивно. та все ж до табличок залишається ряд питань, відповіді на які шукав кореспондент «Бліц-Інфо».

В першу чергу не зовсім зрозумілим для пересічних франківців  видавалось інформаційне наповнення табличок. Якщо з назвами зупинок і переліком маршрутів, що зупиняються на зупинці питань не виникало, то розібратись з цифровим наповненням було не легко.

Як пояснив директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку Михайло Смушак, який власне і займався розробкою та встановленням інформаційних табличок, цифрами позначені інтервали руху автобусів, а також початок і завершення руху на даній зупинці.

«Тобто, якщо Ви на 189 зупинці на вул. Чорновола і Вам потрібен автобус 20 б, то на даній зупинці перший автобус має бути о 6 год. 15 хв., а останній о 23 год. 15 хв. Протягом дня він їде згідно вказаних інтервалів. Зранку, наприклад, до 10 год, автобус має приїжджати на зупинку кожні 9 хв. Тобто максимум в цей час Ви можете чекати 9 хв. Якщо автобуса немає довше, це вже порушення графіків», – зазначає головний комунальник.

Далі виникало питання  – чому на місці приблизних інтервалів руху  не вказати фактичний час прибуття автобусів на зупинки по годинах.

За словами Михайла Смушака, даний варіант також розглядався, проте в такому вигляді таблички були б перенасичені інформацією і зовсім нечитабельні.

Звертаючись до досвіду європейських міст на зупинках Івано-Франківська франківці хотіли б бачити електронні табло.

Коментуючи дане питання директор департаменту комунального господарства, транспорту і зв’язку зазначив, що на сьогоднішній день облаштування зупинок електронними табло для міста є нереальним.

«В Європі вони далеко не всюди є. Щодо програми в інтернеті, то вона почне працювати одразу після облаштування автобусів gps трекерами. Можна буде в смартфоні бачити час прибуття автобуса, очікуваний час в дорозі до кінцевого пункту, обирати маршрут, спостерігати за рухом міського транспорту тощо», – пояснює директор департаменту ЖКГ.

Щодо питання вартості табличок, то в розмові кореспонденту «Бліц-Інфо»  Михайло Смушак розповів, що загалом було виготовлено і встановлено 104 такі таблички. А приблизна вартість кожної склала 160 гривень.

«Перед встановленням табличок було проведено детальний аналіз різних їх варіантів виходячи з таких критеріїв як інформативність, доступність, ціна, привабливість, маневреність, можливість зміни інформації тощо. Я виступав за інформаційні стелли. Однак, коли почали вивчати ринок, найнижча запропонована ціна такої стелли була близько 9 тис. грн. Тому було обрано саме такий варіант. Його середня повна собівартість 960 грн», – зазначає Смушак.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua