Онлайн TV FM радіо FM пауза

У Франківську відкриють фотовиставку лендарт-об’єктів з “АртПоля”

22 вересня о 16:00 у галереї “Маргінеси” (вул. Пилипа Орлика, 4) відбудеться відкриття та екскурс в історію АртПоля.

Більше 10 років минуло з того часу, як вигадали (і дивовижним чином — не без допомоги друзів-франківчан — втілили) фестиваль ШЕШОРИ, що кілька разів відбувся в однойменному селі Косівського району. На неодноразово повторюване запитання «Що таке Шешори – село чи фестиваль?» хтось одного разу відповів: «Шешори — це атмосферне явище». Найважливішою якістю, дійсно, була атмосфера — тепла, радісна й натхненна. Вона захопила й художників, тому тут виникли перші лендарт-об’єкти — істоти, мушлі, чарівні птахи й солом’яні годинники. Дехто, як Мирослав Вайда чи Анатолій Бєлов, вперше створили свої об’єкти саме на Шешорах. І не випадково, що коли через 10 років фестиваль повернувся на Прикарпаття (цього разу в село Уніж у Дінстровському каньйоні), вони знову взяли в ньому участь, вічувши цей новий — вічний простір, аж до білої безкінечності. Теплоатмосферне явище ШЕШОРИ свого часу розповсюдилося на всю країну — так виникло АртПоле (яке і зараз є мандрівною творчою лабораторією). Фестивальний час Шешори-АртПоле — це 12 років, з яких перші й останні 3 роки відбулися тут — на Прикарпатті. Ми запрошуємо пригадати й помріяти.

Фото лендарт-об’єктів, створених на різних локаціях фестивалю «АртПоле» протягом 12 років — в Івано-Франківській, Вінницькій, Одеській, Луганській областях та на півострові Крим, процесів їх створення і їхніх «двійників» у просторах великих міст.

США 60-х, Англія 80-х, Німеччина 90-х та Україна від 90-тих — майже всюди мистецтво землі спочатку швидко набирало прихильників, а потім трансформувалося в персоніфіковану мову окремих особистостей, основану на взаємостосунках між ландшафтом, художником і глядачем. Загалом можна вирізнити дві моделі цих стосунків. Одна є співставленням, змаганням творчого Я та природи, інша — розчиненням, включенням у природний процес, співавторством з навколишнім середовищем (деякі дослідники визначають її як «сучасний шаманізм»). Саме останньої концепції дотримувалися художники, що протягом 12 років творили на різних локаціях АртПоля — в Івано-Франківській, Вінницькій, Одеській, Луганській областях та на півострові Крим.

Виставку створено за підтримки програми Tandem Ukraine.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua