Онлайн TV FM радіо FM пауза

Медики підбили підсумки місячника профілактики раку молочної залози

На базі міської поліклініки №1 відбулась прес-конференція щодо підсумків місячника профілактики раку молочної залози, який тривав на Прикарпатті з 21 вересня по 19 жовтня.

За словами заступника головного лікаря обласного клінічного онкологічного диспансеру Павла Семеніва, рак грудної залози посідає перше місце в структурі онкологічної захворюваності жіночого населення не лише Івано-Франківської області, а й країни загалом. Кожна п’ята жінка серед тих, у кого вперше було діагностовано випадки злоякісних новоутворів, страждає на рак грудної залози.

«Щорічно в Україні діагностується більше 16 тисяч випадків цієї недуги, в Івано-Франківській області – 340-360 випадків. На жаль, незважаючи на те, що дана локалізація раку належить до візуальних, у значної частини пацієнток захворювання виявляється вже на ІІІ-ІV стадіях. Питома вага пізно діагностованих випадків раку грудної залози за останні три роки коливається в межах 20%. У першому півріччі 2015 року даний показник погіршився і становить 29,7%.   Щорічно  в Україні від раку грудної залози помирає до 8 тисяч жінок. За минулий рік від даної недуги в Івано-Франківській області  померли 155 пацієнток», – повідомив спеціаліст.

За час проведення місячника на Прикарпатті було оглянуто 55391 жінку, в тому числі, віком до 50 років  – 52,1%, старше 50 років – 47,9%. У 80,0% жінок, які оглядалися, патологія відсутня. Дифузні зміни в грудних залозах зареєстровані у 8124 жінок (14,7%). Вузлові утвори, які потребують подальшого обстеження та лікування, складають 5,1% (2845 жінок). У 85 жінок (0,16%) є підозри на рак грудної залози. У 13 жінок діагностовано рак грудної залози, що становить (0,02%) від всіх оглянутих. 1061 пацієнтка скерована для дообстеження та лікування в ОКОД.

Під час проведення місячника зроблено 1117 мамографій та 5146 УЗД  грудних залоз.

Фахівець також відзначає, що головним у боротьбі проти раку молочної залози залишається його раннє виявлення, що дозволяє поліпшити результати лікування і виживання пацієнтів. Рак на ранніх етапах протікає безсимптомно або проявляє себе слабо. Тому жінкам рекомендовано щомісяця проводити самообстеження молочних залоз на наявність в них будь-яких змін.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua