Онлайн TV FM радіо FM пауза

Франківські “ревізори” розпочали боротьбу з неякісним харчуванням дітей в освітніх закладах міста

Вчора група громадських активістів перевірила Івано-Франківську загальноосвітню школу №3, що розташована на вулиці Івана-Франка, 14. Організували моніторинг голова ГО “Контроль” Віталій Гоголь, голова ГО “Мами Прикарпаття” Мар’яна Вершиніна та голова Міської ради батьківського самоврядування Івано-Франківська Петро Хмельовський, пишуть Паралелі.

“До такої діяльності повинна долучатись вся громада, батьки, бо лише за допомогою таких моніторингів ми можемо побачити реальну картину в шкільних їдальнях” – говорить Петро Хмельовський, чиї діти також навчаються у одній з Франківських шкіл.

Батьки повинні конкретно знати відповіді на такі запитання як: чим харчуються їхні діти, як вони харчуються і чому не так як треба.

Школа в досить хорошому стані, спускаючись сходами вниз потрапляємо у підвальне приміщення, де функціонує буфет та шкільна їдальня. Зауважень по стану приміщення немає, там нещодавно зробили ремонт та оновили обладнання, єдине, що трохи заважає – задуха, це дає про себе знати відсутність витяжки. Перед їдальнею три умивальники, у буфеті – вішалка для верхнього одягу, затишна атмосфера, привітні працівники. На стінах прикріплені роз’яснювальні матеріали, можна ознайомитись з меню на день і на тиждень, саме меню складається з різних страв на вибір. Учасники моніторингу замовили суп з галушками, картоплю-пюре, котлету, рибу та салат. Ціна за комплекс сніданку – 8 гривень, обід – 10. Зауваження виникли до картопляного пюре, яке здалося трохи водявим та котлети – на смак 50 на 50 м’яса і хліба та загалом рівень харчування задовільний, скаржитись немає на що. Проте, повідомити про свої враження від сніданку чи обіду тут, на жаль, не так просто, бо книга відгуків прикріплена та заклеєна на стіні. Потрібно зробити її доступною кожному.
“Головна” на кухні – підприємець Мазур Наталія Миколаївна, вона старається, щоб школярі та їхні батьки були задоволені їхньою роботою, вибирає найкращих постачальників, якісну їжу та помірні ціни. Згідно угоди з школою, Наталя Миколаївна забезпечує діток гарячим харчуванням, оплачує комунальні послуги та дотримується норм націнки на страви загалом. У неї, звичайно, є тендер на організацію гарячого харчування, який вона проходить кожного року і оновлює роботу шкільної їдальні, працює з 2000 року. Раз у квартал їдальню перевіряє відділ санітарно-епідеміологічної станції, перевіряють їжу, беруть проби, остання така перевірка була минулого тижня. Пані Наталя підтримує ідею про постачальника, який би забезпечував всі освітні заклади продукцією за найнижчими цінами, тільки зазначає, щоб цей відбір робили без корупції та “своїх”. Каже, що вже неодноразово припиняла співпрацю з фірмами-постачальниками, які неякісно виконували умови праці і таких багато. Скаржиться на неналежне фінансування міським управлінням освіти, заборгованість якого перед ними сягає вже близько 50-ти тисяч гривень. Рятують фірми, які готові чекати на розрахунок та буфет, де торгують “живими” грошима.


У школі № 3 навчаються діти близько 16-ти різних національностей, практично всі вони харчуються в шкільній їдальні, більшості учнів страви подобаються.

Адміністрація школи задоволена роботою працівників їдальні, стверджують, що у них всі “їдять з одного ковша”: і учні, і педагоги там харчуються. Для адміністрації головне, щоб порції відповідали нормі і діти не залишались голодними. З їхніх слів відомо, що ніякі скарги від батьків не надходять, завжди, звичайно, є якісь нові побажання, тому у школі проводять анонімні опитування на тему якості харчування.

У самих учнів побажання різноманітні, хтось кричить, що не любить рибу, хтось – рис, загалом найбільше хочуть “м’яска та сочку”. Та головне, що мають з чого вибирати.

Враження від моніторингу Івано-Франківської школи №3 ненайгірші. “Зараз умови роботи в шкільній їдальні є перспективно правильно побудовані. Діяльність здійснює підприємець, закупки здійснюють самі на місці, тому вони вже промотивовані тим, щоб закуплену їжу добре продати” – підбиває підсумки голова ГО “Контроль” Віталій Гоголь.

Гасло таких моніторингів в основному – “Не словом, а ділом”, вони мають на меті змінити ставлення громади до факту неякісного харчування в освітніх закладах міста. Не потрібно стояти осторонь від проблеми і скаржитись, треба діяти! Батьки віддають в освітні заклади найцінніше, що в них є – дітей, тому повинні й умови для них виборювати найкращі. “З метою, щоби самим впевнитися у тому, що і в якій кількості їдять діти, проведемо впродовж наступних кількох тижнів моніторинг шкіл і дитячих садочків” – повідомляє голова ГО “Мами Прикарпаття” Мар’ яна Вершиніна.

Забезпечення якісним харчуванням дітей – обов’язок кожного освітнього закладу!

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua