Онлайн TV FM радіо FM пауза

Активісти “Волі” заявляють, що на Прикарпатті нераціонально використовують екологічні кошти

Громадськість, екологи та активісти політичної партії «Воля» виявили ряд фактів корупційних схем в екології області.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомила член Ради партії «Воля» Ольга Галабала, пише Фіртка.

Зокрема, у партії зазначають, що на Прикарпатті непрозоро використовуються і нераціонально розподіляються екологічні кошти, які є одними із найбільших в Україні.

«Екологічні гроші в Івано-Франківській області є одними із найбільших в Україні. 115 мільйонів 410 тис. грн у 2015 році екологічного податку. 90% цього податку забезпечує Бурштинська ТЕС. Ми зробили повний аналіз як обласна рада розподілила ці екологічні кошти. Змінився розподіл податків. Цього року гроші пішли в загальний бюджет і тільки половина пішли на потреби екології», – говорить Ольга Галабала.

Як приклад партійці наводять такі корупційні схеми:

1. Будівництво очисних споруд туберкульозного відділення Солотвинсьокї лікарні – тут була завищена вартість очсиних споруд – з обласного екологічного фонду виділено 1,011 млн.грн. на об’єкт. У той час, як варітсть очисних споруд ткої ж потужності іншої фірми становить тільки 60 тис. грн. Також активітси наголошують на непрозорому проведенні тендеру. Досі очисні споруди не працюють.

2. Встановлення водоочисного обладнання в Делятинському психоневрологічному інтернаті для жінок. проведено повністю ремонт будівлі очисної споруди, а обладнання не встановлено. Очисні досі не працюють.

3. Поліпшення технічного стану благоустрою ставка в м. Тлумач. За словами актвиістів, об’єкт не пройшов експертизу ДП “Укрдержбудекспертиза”, натомість обласною і районною радою було виділено 4,2 млн.грн.

«Тлумацьке озеро – гроші взяли на те, щоб навести шкоду самій екології. Ми починаємо будувтаи об’єкти і не завершуємо їх. Ось у тому ж Делятині – взяли гроші на ремонт приміщення і забули про цей об’єкт. Про Солотвино – там немає площадки, куди б скидати очищені стоки. Тому там не повинно було бути очисних споруд. Але комусь захотілося там будувати, але скинути їх немає куди. Проблема у системі, яка є зла всім не правильною», – говорить експерт-еколог Володимир Красноштанов.

Загалом екологічні програми, які були в області складали 5 млрд. грн. Жодного звіту за ці кошти, як наголошують у партії, немає.

Відтак, активісти вимагають у Департаменту екології ОДА та профільної комсісії облради чіткого звіту за усі попередні роки.  У протилежному випадку обіцяють перевести проблему у публічну площину.

«Вимагаємо повного, детального звіту за всі попередні роки, що стосуються екологічних коштів. Вимагаємо, щоб по коштах, як виділяли на 2015 рік була проведена перевірка. Вимагаємо, щоб процес розробки екологічної програми на 2015–2020 роки, зробили публічним і залучили туди фахових екологів», – резюмує Ольга Галабала.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua