Онлайн TV FM радіо FM пауза

На Долинщині створили новий екологічний маршрут

Долина

«Грабів – камінь Воронячий Дзьоб – камінь Колибач – урочище Хоромищі» – захоплююча подорож зі звичного місця – в світ природи, зелені і чистого повітря.

Екологічний туризм поступово починає займати значиму нішу в світовій індустрії туризму. За прогнозами експертів Всесвітньої туристичної організації (ВТО) екологічний туризм буде і надалі розвиватися такими ж високими темпами, так як це особливий напрямок відпочинку для людей, перевантажених повсякденними проблемами, побутом і тяготами урбанізму. Цей вид відпочинку спрямований на усамітнення та спілкування з природою. Головною метою екологічного туризму є абстрагування від шуму мегаполісу, занурення у той світ, в якому жили наші предки.

Про це повідомляє РАІ з посиланням на Долинську міську раду.

Екологічні маршрути пролягають через місця незайманої природи, та є однією з форм виховання любові та бережливого відношення до неї, а також об’єкт для проведення екологічних спостережень, досліджень та екскурсій з метою ознайомлення з видовим різноманіттям флори та фауни.

Саме з цію метою заступник міського голови Віктор Громиш, працівники відділу інвестицій і туризму Наталія Диндин, Олена Немец та в.о. старости Грабівського старостинського округу Галина Чекіт пройшлись новим екологічним маршрутом «с. Грабів – камінь Воронячий Дзьоб – камінь Колибач – урочище Хоромищі», який планують за підтримки управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації прознакувати, облагородити та встановити інформаційний стенд.

Під час подорожі цим маршрутом турист побуває у доісторичних місцях, що вражають не лише красою та мальовничістю, а й таємничістю.

Про камінь Колибач мало відомо, оскільки дослідження ще тривають. Незаперечним лише є факт – камінь Колибач – це місце з потужною енергетикою, і використовувалось стародавніми людьми з культовою метою. Також унікальні геологічні пам’ятки збереглись у незайманому вигляді.

Науковці Карпатської археологічної експедиції навчально-наукового Інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника вважають, що в цьому місці існувало поселення ще в дохристиянські часи, а камінь, що має форму голови змії, був святилищем древніх язичників. Модель храму вказує на те, що святилище розглядали як священну подобу Всесвіту. На Колибачі знайдено велику кількість петрогліфів. Вони об’єднані у теогонічні й космогонічні композиції, символічні моделі, уособлювали світотворчі сили природи і мали ритуальне призначення.

В урочищі Хоромищі, яке знаходиться на відстані 2 км від Колибача, діяв монастир, згідно писемних пам’яток у кінціXVII – середині XVІІІ ст.. Він складався із дерев’яної церковці і кількох господарських будівель. Місце давнього монастиря нині являє собою оточену лісом галявину, на краю якої є камінь з витесаним невеличким хрестиком.

Загалом пройшовши маршрутом можна побачити щонайменше сім кам’яних пам’яток, скуштувати джерельної води, лісових дарів та насолодитись лісовою тишею та неймовірними пейзажами.

На изображении может находиться: дерево, на улице и природа
На изображении может находиться: растение, дерево, на улице и природа
На изображении может находиться: дерево, растение, на улице и природа
На изображении может находиться: дерево, небо, растение, на улице и природа
На изображении может находиться: дерево, растение, небо, на улице и природа
На изображении может находиться: дерево, растение, на улице, природа и вода
А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua