Онлайн TV FM радіо FM пауза

Посуха у В’єтнамі може позначитися на світових цінах на каву. Відео

Новини

В’єтнамські виробники кави дуже постраждали від найсильнішої майже за десятиліття посухи. Це викликає побоювання, що філіжанка еспресо стане дорожчою не лише в країні, а й у всьому світі.

В’єтнам — другий за величиною виробник кави у світі. Він також провідний виробник зерен робусти — сорту, що найчастіше використовують для приготування еспресо та для виробництва розчинної кави.

Як показують прогнози, наступного сезону обсяги врожаю через спеку впадуть на 10-16%.

«Від посухи постраждала вся ця територія, а також прилеглі землі. Нестача води настільки гостра, що, порівнюючи з минулим роком, урожай зерен дуже маленький. Ми втратили більшу частину продукції», – зазначає Доан Ван Тханг, фермер.

Тепер на кавових плантаціях деревам дають змогу рости довше. Завдяки цьому їхнє коріння стає довшим і дістає до глибоких ґрунтових вод.

Виробники також розпушують землю навколо рослин або покривають її листям, щоб вона ліпше вбирала дощову воду та добрива.

Водночас ціни на кавові зерна піднялися до рекордного рівня. Тож фермери мають додатковий дохід.

Останніми тижнями також пішли дощі. Але поки незрозуміло, чи буде їх достатньо, щоб відновити обсяги виробництва та знизити ціни на робусту.

«Ми, фермери, маємо бути щасливими, коли ціни зростають, але через цю посуху ми не дуже щасливі, бо ціни зростають, а обсяги виробництва падають. Тож ми і раді, і засмучені, бо клімат змінюється хаотично, і ми не встигаємо за змінами», – пояснює Доан Ван Тханг, фермер.

Недавні дані Євростату показали, що у квітні ціни на каву в ЄС зросли на 1,6%, а в Італії, де люблять робусту, — на 2,5%.

Це менше, ніж за той самий період торік, але вище, ніж показник березня в 1%. На думку експертів, це ознака того, що обсмажувальники, можливо, почали перекладати свої більші витрати на споживачів.

Головне зображення: https://hi.dn.ua/images/lyuba_2/kava25.jpg

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
rai.ua