Онлайн TV FM радіо FM пауза

Помічник Генсека НАТО: Важливо, щоб Крим не став прецедентом

Анексією Криму Росія порушила Будапештський меморандум і міжнародна спільнота цього не приймає, проте важливо, аби це не стало небезпечним прецедентом для міжнародного співтовариства. Про це у коментарі Тиждень.ua під час 7-го Київського Безпекового Форуму заявила помічник генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії, міністр закордонних справ Хорватії 2008-2011 рр Колінда Грабар-Кітарович.

«Росія здійснила цілковите порушення Будапештського меморандуму, але ми не визнаємо ані незаконного референдуму, ані анексії Криму. Це має бути вирішено за допомогою зворотного процесу, коли Росія забере свої війська назад у бази і зменшить кількість військових до тієї кількості, що була в докризовий час згідно з угодою між Україною і Росією щодо флоту», – заявила Грабар-Кітарович.

На її думку, не можна розміщувати такі небезпечні прецеденти в міжнародному співтоваристві та міжнародному праві. «Я сподіваюся, що ніхто не слідуватиме (цьому прецеденту – Ред.), що країни продовжуватимуть поводитися як відповідальні члени міжнародної спільноти, які дотримуватимуться міжнародних права», – наголосила вона.

На думку Грабар-Кітарович, якщо в українському суспільстві буде консенсус щодо вступу до НАТО, то вступ є цілком можливим.

«Рішення саміту у Бухаресті стосується України та Грузії. Народ України вирішить, куди йому рухатися. Ніхто не може вам вказати, куди йти і ніхто не може вирішити за вас. Що потрібно для членства в НАТО – це звичайно те, щоб інша сторона виконала критерії членства, які іноді є певним процесом. Я є по інший бік такого процесу, який веде Хорватія для вступу до НАТО. Це складні реформи, але це реформи на користь вашої країни», – вважає вона.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua