Онлайн TV FM радіо FM пауза

Підсумки саміту НАТО, що відбувся у Вашингтоні: важливі для України рішення

Новини

Так, прийнято низку рішень щодо посилення протиповітряної оборони та ЗСУ. Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Про це пише на сторінці «Facebook» Світлана Онищук Голова Івано-Франківської ОВА.

«Ми вдячні за рішення щодо ППО – п’ять «петріотів» для України та десятки інших систем. Ми очікуємо, що вони надійдуть якомога швидше, щоб можна було зберегти якнайбільше життів», – сказав Президент.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна робитиме все можливе, щоб отримати запрошення до НАТО:

«Ми маємо сильне формулювання щодо незворотності руху України до НАТО. Кожен крок наближає нас до членства. Ми робимо й робитимемо все, щоб настав той день, коли Україну запросять стати членом НАТО».

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг зауважив, що країни – члени НАТО ухвалили рішення про довгострокову підтримку України:

«Структура НАТО надає допомогу Україні в cфері безпеки та тренувань. НАТО візьме на себе координацію та надання більшої частини безпекової допомоги».

Єнс Столтенберг також наголосив, що Альянс засновує окреме командування для координації допомоги, яку отримує Україна.

«Союзники в НАТО зобов’язалися забезпечити мінімальний базовий рівень у 40 мільярдів євро військової допомоги для України впродовж наступного року та зберігати нашу підтримку України для її перемоги», – сказав Генеральний секретар.

За словами Єнса Столтенберга, Альянс посилить співпрацю із ЗСУ та оборонно-промисловим комплексом України.

На завершення ювілейного 75-го саміту НАТО у Вашингтоні схвалили Український договір, який став доповненням до Спільної декларації G7, погодженої рік тому на попередньому саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. Загалом до неї приєдналися вже 32 учасники.

«У короткостроковій перспективі ми продовжуватимемо забезпечувати Україну зброєю, боєприпасами та навчанням, необхідними для відсічі російським військам. У середньостроковій перспективі допоможемо створити сили й можливості для захисту України та стримування подальшої агресії», – зазначив Джозеф Байден.

Президент Сполучених Штатів наголосив, що у разі спроби Росії знову напасти на Україну після закінчення війни усі країни, які ухвалили цей документ, підтримають нашу державу.Володимир Зеленський зауважив, що впродовж цього року тривала активна робота над надійною архітектурою гарантій безпеки для нашої країни, які, безперечно, посилюють Україну, але не підміняють мети стати членом НАТО.

Президент України додав, що вся ця робота сприяла отриманню довгострокових зобов’язань щодо військової допомоги, додаткових систем ППО, просуванню в питанні передачі літаків F-16 та розвитку оборонної співпраці.

Під час зустрічі у межах 75-го саміту НАТО у Вашингтоні Президент США Джозеф Байден оголосив про новий оборонний пакет для України. Володимир Зеленський зазначив, що допомога з боку Сполучених Штатів дала українським захисникам змогу зупинити наступ росіян на Харківщині. Глава держави відзначив підтримку енергетичної системи нашої країни з боку США.

Також на полях саміту НАТО Президент України Володимир Зеленський і Президент Румунії Клаус Йоханніс підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. Румунія передасть Україні систему Patriot, підтримуватиме нашу країну з тією ж динамікою, що й упродовж 2022–2024 років, а також сприятиме максимально швидкому транзиту всієї необхідної техніки своєю територією до України.

Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Чеської Республіки Петром Павелом. Глава Української держави відзначив зусилля чеської сторони задля наближення членства України в НАТО. Лідери скоординували позиції перед засіданням Ради Україна – НАТО, зустрічами коаліції ППО та коаліції винищувачів. Також обговорили реалізацію чеської ініціативи з постачання артилерійських боєприпасів Україні та нові джерела її фінансування.

У Вашингтоні Президент України Володимир Зеленський зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Очільник уряду Канади наголосив, що його країна готова надати необхідну медичну підтримку постраждалим унаслідок російського удару по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві, а також анонсував додатковий пакет військової підтримки для України в обсязі 500 мільйонів канадських доларів.

Володимир Зеленський провів зустріч із новим Президентом Словацької Республіки Петером Пеллегріні. Сторони обговорили можливість лікування частини пацієнтів дитячої лікарні «Охматдит» у Словаччині.

Під час зустріч із Прем’єр-міністром Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії Кіром Стармером Володимир Зеленський відзначив незмінність підтримки України з боку нового британського уряду.Сторони обговорили практичну реалізацію дозволу на використання потужних і якісних ракет Storm Shadow по військових об’єктах на території РФ.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua