Онлайн TV FM радіо FM пауза

Одному із найстаріших храмів Коломийщини виповнилося 140 років

Новини

Такий ювілей відзначив Храм Введення в храм Пресвятої Богородиці у Марківці. До вілею готувалися цілий рік. Святиню перекрили новими матеріалами та провели ремонти. Приїхав на свято і єпископ Коломийський та Косівський Юліан.

Це вже друга святиня у населеному пункті. Спочатку в селі діяв храм святителя Миколая. Марківська святиня пережила дві світові війни, розповідає краєзнавець Богдан Копильців:

«У 1883 році нашу церкву перенесли на цей великий пагорб, з Яворова Косівського району її будували архітектори. Вона була трохи більша як та. Було важко перенести дерево, а капличку люди переносили на руках».

храм Введення Пресвятої Богородиці у Марківці

За сорок років відколи почали в церкві вести журнали, тут було проведено 642 таїнства хрещення, понад 230 таїнств шлюбу. Настоятелем храму на сьогоднішній день є отець Василь Ткачук.

«Не одне покоління тут вінчалося і хрестилося. Люди знаходили спасіння у таїнствах сповіді святого причастя, людей і відправлялося з цього храму в останню дорогу».

Марія Українець, що мешкає поруч із церквою не пропустила ще жодного богослужіння. У селі їй кажуть – Підцерковна:

«З 1981 року ми тут допомагаємо нашій церкві. Церква наша дуже гарна. Кожної неділі я була в храмі і дітей проводила, і внуків».

До святкування ювілею долучилися всі марківчани. І навіть ті, що мешкають закордоном. Святу літургію провів єпископ Коломийський та Косвіський Юліан Гатала.

Закінчувалося святкування чином освячення води. А потім провели ще панахиду на могилі попереднього настоятеля церкви, який віддав їй понад 30 років.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua