Онлайн TV FM радіо FM пауза

Різні види стенокардії — як розрізняти та лікувати

Реклама

Стенокардія — це розповсюджене захворювання, яке розвивається на фоні періодичних спазмів коронарних артерій. Через це до міокарда не надходить достатня кількість кисню, клітини не забезпечуються енергією, що призводить до тимчасової ішемії та вираженого болю. Ця хвороба не супроводжується органічними змінами, тому можна за допомогою стабільного приймання ліків досягти стійкої ремісії.

Якщо вчасно не розпочати лікування, постійні спазми та звуження просвіту коронарних судин можуть призвести до інфаркту міокарда, який є невідкладним станом. Тому слід звертатися до кардіолога ще за появи перших симптомів — болю в серці, який з’являється вночі чи під час фізичних навантажень. Лікар пропише необхідні препарати після виявлення конкретної форми захворювання. Вони мають назву «протиангінальні ліки» та перешкоджають зниженню притоку крові до міокарда. Якщо з певних причин на людину не діють препарати першої лінії, призначаються інші, сильніші — наприклад, Предуктал. У будь-якому разі завдяки вчасному зверненню до спеціаліста можна підібрати таку схему терапії, яка позбавить вас нападів і неприємних симптомів.

Різновиди стенокардії 

Щоб правильно встановити діагноз, лікарі класифікують стенокардію на декілька видів, які відрізняються механізмом формування: 

  1. Стабільна. Інакше називається стенокардією напруги — напади виникають, коли людина займається фізичними навантаженнями або знаходиться в стані стресу. Через збільшення потреби в кисні міокард починає відчувати надмірне навантаження, що і призводить до болю. Причиною такого стану найчастіше є атеросклероз. У стані спокою напади не виникають. 
  2. Нестабільна. Належить до прогресивних типів, коли напади трапляються частіше й продовжуються довше з кожним разом. Контролювати її перебіг значно складніше. 
  3. Вазоспастична. Вона виникає вночі, коли людина перебуває в стані спокою. Атеросклероз при цьому відсутній. 
  4. Мікросудинна. Клінічно проявляється так само, як стенокардія напруги. Цей діагноз може бути встановлено, якщо під час проведення досліджень не було виявлено патологічних змін у коронарних артеріях. 

Окремо можна виділити стенокардію, яка виникла вперше. Після першого нападу важко виявити тип, тому, якщо пацієнт звертається одразу, встановлюється такий діагноз.  

Як лікують це захворювання 

Для лікування стенокардії можуть застосовувати декілька різнопланових методів: 

  1. приймання антиангінальних препаратів; 
  2. проведення аортокоронарного шунтування; 
  3. проведення коронарного стентування. 
     

Також не слід забувати й про лікування супутніх захворювань. До виникнення стенокардії часто призводить атеросклероз, тому його терапії слід приділити достатньо уваги, щоб не допустити рецидивів захворювання через звуження просвіту артерій. 

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua