Онлайн TV FM радіо FM пауза

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині. Відео

Новини

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і жив орієнтовно 90 мільйонів років тому на території сучасної Патагонії.

Істоту назвали Chakisaurus nekul (чакізавр некуль). Її останки виявили в заповіднику Пуебло-Бланко, що в південній провінції Ріо-Негро. Цей район багатий на скам’янілості. Раніше тут знаходили кістки найрізноманітніших динозаврів.

Як припускають, найбільший чакізавр був завдовжки три метри, а заввишки — 70 сантиметрів.

«Цей новий вид був двоногим травоїдним, у якого серед найбільш важливих особливостей був вигнутий хвіст. В інших динозаврів він був прямий. Це унікальна особливість», – розповідає Родріго Альварес, автор статті.

Палеонтологи зазначають, що чакізаври добре й швидко бігали, бо їх оточувала велика кількість хижаків. Швидкість була головним захистом.

«Це була травоїдна тварина середнього розміру. Дорослі особини сягали 3–4 метрів завдовжки. Тіло чакізавра, як і в інших його родичів, що жили в Південній півкулі в епоху динозаврів, було пристосоване для бігу. Він мав дуже сильні задні кінцівки та хвіст, завдяки якому він балансував під час бігу, розхитуючись із боку на бік», – пояснює Себастьян Розаділья, співавтор статті.

Скам’янілості виявили ще під час експедиції 2018 року. Про відкриття нового виду стало відомо завдяки статті в престижному науковому журналі «Крейдові дослідження».

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua