Онлайн TV FM радіо FM пауза

Новий вид динозавра: предок трицератопса. Відео

Новини

Палеонтологи кажуть, що виявили новий вид рогатого рослиноїдного динозавра — далекого предка трицератопса. Його назвали локіцератопсом — на честь скандинавського бога Локі.

Трицератопс жив 78 мільйонів років тому на території сучасної Північної Америки. У 2019 році його виявили на півночі Монтани, коло кордону США з Канадою. Тепер підтвердили, що це новий вид рослиноїдних динозаврів. Назвали його локіцератопсом.

Сам раритет зараз виставили в музеї на півдні Данії.

«Ми знаємо, що це новий динозавр, що це рогатий динозавр. І це дуже важливо, бо нові динозаври завжди важливі», – зазначає Крістофер Кнут, директор музею.

Експерти вважають, що локіцератопс сягав у довжину більш як шести метрів і важив близько п’яти тонн. Своє ім’я локіцератопс дістав на честь скандинавського бога Локі, якого теж зображують у рогатому шоломі.

Експерти кажуть, що локіцератопса відкопали з того ж шару породи, що й кілька інших видів динозаврів. Це дає змогу припустити, що 78 мільйонів років тому безліч різних динозаврів жили пліч-о-пліч.

«Тепер ми знаємо, що схожі динозаври могли жити разом, не конкуруючи один з одним», – наголошує Крістофер Кнут, директор музею.

У музеї також виставили ще один важливий експонат: 13-метровий скелет камаразавра — динозавра з довгою шиєю, схожого на диплодока. Його знайшли у Вайомінгу у 2017 році. Припускають, що особина жила в юрський період. Тобто 155-145 мільйонів років тому.

«Його знайшли точно в тому ж положенні, у якому він помер. Найімовірніше, він загинув у болотистій місцевості або в річці. Опустився на дно, укрився осадом, багном, і тому його потім ніхто не їв. А далі, через 150 мільйонів років, ми його знайшли», – пояснює Крістофер Кнут, директор музею.

На території музею також є Сафарі-парк «Кнутенборг». Там мешкає приблизно 500 диких тварин.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua