Онлайн TV FM радіо FM пауза

Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космос. Відео

screenshot 18 2 - Нові знімки телескопа «Евклід» дивовижно чітко показали далекий космос. Відео - rai.ua Новини

Європейське космічне агентство опублікувало нові знімки космічного телескопа «Евклід». Вони можуть допомогти науковцям вивчати мандрівні планети, загадкову темну матерію та еволюцію Всесвіту.

У Європейському космічному агентстві кажуть, що ці зображення є «безпрецедентною знахідкою», яка опинилася в руках науковців менш ніж за рік, відколи запустили телескоп.

До цього астрономи спостерігали за 17-ма космічними об’єктами: від близьких хмар газу та пилу до далеких скупчень галактик.

«Ми нарешті розмістили таку складну оптику в космосі на висоті півтора мільйона кілометрів від Землі», – розповідає Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід».

На одному з найцінніших знімків зображена туманність M78 у сузір’ї Оріона, оповита пеленою міжзоряного пилу.

«Камера “Евкліда”, особливо інфрачервона, справді буквально дивиться крізь хмари та спостерігає вдвічі більше об’єктів, ніж ми можемо бачити за допомогою видимого діапазону. Загалом близько 300 тисяч об’єктів», – пояснює Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід».

За даними ЄКА, зображення «Евкліда» щонайменше вчетверо чіткіші, ніж ті, які можна отримати з наземних телескопів. Завдяки їм учені надіються відповісти на важливі запитання про Всесвіт.

«Яка природа темної енергії? Яка природа темної матерії? Чому Всесвіт розширюється саме таким чином, тобто з прискоренням, яке відбувається дедалі швидше й швидше, а не сповільнюється через силу гравітації?», – запитує Валерія Петторіно, науковий співробітник проєкту ЄКА «Евклід».

«Евклід» знімає великі ділянки як у видимому, так і в інфрачервоному світлі. За шість років телескоп обстежить третину неба, зокрема мільярди галактик. Так, він визначить розташування та форму космічних об’єктів, що до десяти мільярдів світлових років від Землі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua