Онлайн TV FM радіо FM пауза

Названий несподіваний наслідок глобального потепління

Новини

Танення вічної мерзлоти через зміну клімату може піддати населення Арктики впливу радону, який є радіотоксичним і канцерогенним. Зокрема, відомо, що висока концентрація радону є другою за значущістю причиною раку легенів.

Радон – це невидимий природний радіоактивний газ без запаху. З його вини відбувається кожна десята смерть від раку легенів. Особливо сильний удар для курців, чиї легені і так ослаблені впливом шкідливих речовин. Куріння посилює захворюваність на “радоновий” рак легенів приблизно у 26 разів, пише  Радіо Максимум з посиланням на phys.

Дослідники вважають, що історично вічна мерзлота діяла як захисний бар’єр, що блокує вихід радону на поверхню та проникнення його до будинків.

“Якби вічна мерзлота була стабільною, не було б причин для занепокоєння. Однак сьогодні широко визнано, що зміна клімату призводить до значного танення вічної мерзлоти з очікуваною втратою на 42% в Арктичному регіоні до 2050 року”, – пишуть автори дослідження.

Вчені змоделювали вихід радону на поверхню, його попадання у воду або підвали різних будівель. Виявилося, що у будівлях з підвалами присутність небезпечного газу може збільшитися більш ніж у 100 разів за сім років.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua