Онлайн TV FM радіо FM пауза

Науковці вперше підтвердили існування екзопланети. Відео

Новини

Астрономи США вперше підтвердили існування екзопланети, тобто планети, яка обертається навколо іншої зірки. Свої висновки дослідники з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Гопкінса оголосили на конференції в Сіетлі. Для відкриття вони використали телескоп нового покоління імені Джеймса Вебба.

Планета під назвою LHS 475 b розташована порівняно близько — усього за 41 світловий рік від нас, у сузір’ї Октанта.

Інфрачервоний спектрограф Вебба зафіксував два проходи планети перед своєю зіркою торік у серпні й вересні.

Науковці кажуть, що це скеляста планета завбільшки як наша. Вона здійснює повний оберт навколо свого сонця всього за два дні. На ній на кілька сотень градусів тепліше, ніж на Землі.

Дослідники поки не знають, чи має планета атмосферу. Вони припускають, що вона повністю безповітряна.

Телескоп імені Джеймса Вебба — наступник «Габбла». Це проєкт НАСА і Європейського космічного агентства вартістю 10 мільярдів доларів. Його запустили наприкінці 2021 року. З літа 2022 року він спостерігає за космосом в інфрачервоному діапазоні.

За допомогою телескопа науковці надіються зазирнути майже на 14 мільярдів років у минуле й побачити початкові етапи зародження Всесвіту.

Телескоп перебуває на відстані однієї цілої шести десятих мільйона кілометрів від Землі.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Хочеш бути в курсі найважливіших подій Прикарпаття, України та світу? Тоді переглядай наші сюжети на телеканалі «РАІ» о 19:00 або ж за посиланням.
rai.ua