Онлайн TV FM радіо FM пауза

Перший український супутник зв’язку “Либідь” запустять влітку

Через російську окупацію Криму в Україні відтермінують запуск першого вітчизняного супутника зв’язку “Либідь”. Подія відбудеться влітку, а не в квітні, як планувалось.

Про це повідомляють джерела “Інтерфакс-Україна” у ракетно-космічній галузі.

“Враховуючи, що підготовку наземної інфраструктури станції управління супутником вели у Національному центрі управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ) в Євпаторії, наразі опрацьовується питання перенесення наземної станції управління супутником в інший пункт”,

– пояснило джерело.

За словами співрозмовника, працівників НЦУВКЗ з півострова вже перевели на материк. Також, з його слів, як варіант розташування пункту розглядають Дунаївку, що на Хмельниччині.

Водночас інформатор не уточнив, які на даному етапі дії та рішення розглядаються щодо української наземної космічної інфраструктури, яка залишилася на території Криму, зокрема технічних засобів НЦУВКЗ.

“Поки складно сказати, які симетричні міжнародні механізми може бути задіяно, стосовно, скажімо, “де-юре” українських технічних засобів НЦУВКЗ, і в першу чергу, радіотехнічного комплексу “Квант-Д” (один з найбільших у світі радіотелескопів РТ-70). Поки можна лише констатувати, що “де-факто” РТ — 70 — це надбання світової науки, і буде працювати в інтересах РФ”,

– підсумував співрозмовник.

А яка ваша реакція?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua