Онлайн TV FM радіо FM пауза

Наші люди всюди: як краєзнавець з Прикарпаття досліджує історію міста Заліщики

Новини

Викладач, історик, краєзнавець з Івано–Франківщини,  який зараз проживає в місті Заліщики, що на Тернопільщині, Михайло Сопилюк за останні три десятиріччя опубліковав більше 250 публіцистичних статей, нарисів, літературних портретів, повідомлень на історико–краєзнавчу, освітньо–виховну, релігійно-духовну тематику. Вони присвячені як особистостям минулого, так і пам’ятним подіям та датам суспільно–політичного і духовно–мистецького розвитку Заліщанщини. Також він є почесним громадянином міста.

Народився Михайло Сопилюк 8 жовтня 1957 року в селі Саджавка Надвірнянського району Івано – Франківської області. У 1972 р. закінчив Саджавську восьмирічну школу. З  1972 по 1975 роки навчався в Коломийському технікумі  механічної обробки деревини за спеціальністю технік механік. Працював в м. Києві на підприємстві ДОК №6, Коломийському ШРБУ №49. В 1985 р. з відзнакою закінчив історичний факультет Чернівецького державного університету ім. Ю. Федьковича. З 1982 р. проживає в Заліщиках.  Тут працював у міському ПТУ №7 та на виборних посадах. З 1991 року – вихователь, викладач, завідувач економічного відділення, а з 2005 року – заступник директора  з навчальної роботи Заліщицького аграрного коледжу ім. Є.Храпливого. 

У творчому доробку історика–дослідника встановлено і описано багато фактів, досліджень, наукових  розвідок, що стали вагомим набутком  його творчої діяльності.  Михайло Васильович проводив пошукову  роботу з дослідження історії Заліщанщини, кооперативного руху, соціально–економічного і суспільно політичного життя та розвитку фахової освіти в Заліщицькому краї і на західноукраїнських землях. 

Найбільш фундаментальним для історії  Заліщанщини стало його двохтомне видання книги  “Заліщики: роки, події, люди”.  Заліщики – це край чарівної   природи, давніх традицій і звичаїв, батьківщина багатьох талановитих людей.  В книзі подано багатовікову історію краю, наведено приклади невичерпних можливостей великого народу, які можна продовжити сотнями і тисячами  постатей заліщан із різних епох і періодів життя міста. Книга охоплює історію від найдавніших часів і до сьогодення. Автором зібрано  й систематизовано велику кількість спогадів старожильців, описано багато радісних і сумних подій, які мали місце в історії Заліщик. Матеріал книжки згруповано за 17 розділами, які детально описують багатогранне життя міста впродовж його історичного розвитку, використано багато фотографій, які є унікальними.

Михайло Сопилюк розповів у інтерв’ю виданню РАІ, що надихнуло його написати книгу про історію Заліщанщини.

“У 1990-х роках я вперше прочитав працю відомого історика Петра Сіреджука    “Першовитоки”. Вона мене дуже зацікавила, я вважав, що ця тема потребує  подальшого дослідження.  Це стало для мене стимулом до подальших історичних досліджень  про місто.                                                                                       

Я проаналізував велику кількість різних джерел, матеріали архівів, музеїв,      бібліотек. Збирав спогади старожилів міста, віднайшов легенди й перекази про край, не обійшов увагою бодай найменшу історичну крупинку, яка могла б відкрити мені давні події.  В  книгу були введені дані роздобуті в результаті власних  досліджень та інтерпретації матеріалів, здобутих іншими авторами.  В книзі у списку використаної літератури – понад 880 позицій використаних джерел, зібраних і перекладених із восьми мов”, – поділився Сопилюк.

Не часто з’являється в друці  таке оригінальне дослідження. Чимало людей зможуть знайти згадку в ньому про своїх предків. Запропонована праця  залишає враження оригінального дослідження. Вона базується на фактичному матеріалі, який дозволяє зберегти історичний зв’язок поколінь, духовно збагатитися, ще раз доторкнутися до цілющого джерела історичної памяті. Редактор районної газети  “Колос”  м. Заліщики  Оксана Дяків зазначила:  “Це видання – літопис, справжній фоліант, який розповідає про минувшину,        вчить жити сьогоденням і дивитись у майбутнє”.  

Ірина БЕНЗАК

А яка ваша реакція?
+1
15
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
rai.ua